Need for Speed Rivals

To νέο παιδί της σειράς Need for Speed είναι εδώ, και μοιάζει με σκηνή καταδίωξης από ταινία του Hollywood.

Το Rivals είναι ένας τίτλος που παντρεύει τον ανοιχτό κόσμο με τα time trials, head-to-head και λοιπά είδη fixed αγώνων, ενώ δίνει τη δυνατότητα να μπούμε πίσω από το τιμόνι της αστυνομίας και να εμβολίσουμε επίδοξους “πιλότους δρόμων”. Περίπου όπως ήταν το Burnout Paradise αλλά με καλύτερα γραφικά και λιγότερη “ζωή” στο χάρτη. Το Rivals προσπαθεί να έχει ιστορία αλλά αυτή αναλώνεται σε κεφάλαια που το καθένα δίνει μερικές Speed Lists. Αυτές είναι λίστες από goals που πρέπει να πετύχει ο παίκτης ώστε να πάρει την επόμενη κτλ κτλ. Οι λίστες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το στυλ των αποστολών. Από αγώνες και stunts μέχρι καταδιώξεις και καταστροφές.

Η Ghost ήθελε προφανώς να φτιάξει ένα eye candy παιχνίδι και το πέτυχε. Τα γραφικά είναι εξαιρετικά, σχεδόν αληθινά. Σε παραπάνω από μία φορές σίγουρα θα σας εκπλήξουν, ειδικά όταν έχετε στην καθρέφτη μερικά αστυνομικά και πάνω από το κεφάλι ένα ελικόπτερο. Εκεί που η μάχη χάνεται είναι ο χάρτης. Η Redview County είναι καλά σχεδιασμένη αλλά της λείπει αυτό το κάτι. Αυτό που είχε το Most Wanted, τα πάμπολλα περάσματα και μυστικά που ζητούσαν εξερεύνηση. Το Rivals δεν έχει σχεδόν καθόλου παράδρομους και λοιπά ενδιαφέροντα πραγματάκια στο χάρτη του. Έτσι άθελά του η όχι “κλείνει” τον παίκτη στα όρια των δρόμων με μόνη διέξοδο ελάχιστα άλματα και μάντρες για να περάσει η Aston Martin από μέσα.

Αναφορικά με την προσθήκη της αστυνομίας, όλος ο τίτλος βασίζεται στο κυνηγητό. Σε πολλές περιπτώσεις αγώνων η αστυνομία εμφανίζεται από το πουθενά με μόνο στόχο να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, και φυσικά αν τα καταφέρει θα χάσουμε όλους τους πόντους και θα επιστρέψουμε στο γκαράζ. Εκεί βρίσκεται ίσως και ο μόνος λόγος του replayability του τίτλου. Μετά από μερικές βόλτες στην κομητεία ο χάρτης γίνεται βαρετός, έτσι τα upgrades είναι εδώ για εμάς. Κάθε κατηγορία έχει 5 βαθμίδες αναβάθμισης ενώ πλέον έχουμε τη δυνατότητα να εξοπλίσουμε το “άρμα” μας με tech όπλα όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, νάρκες και άλλα. Ενδιαφέροντα κι αν είναι αυτά όμως, σίγουρα δεν είναι αναγκαία και τίποτα δε νικάει ένα καλό μετωπικό τρακάρισμα. Στα αυτοκίνητα η γκάμα είναι καλή αν και μερικά πιο “μέτρια” οχήματα δε θα έβλαπταν αφού η πλειοψηφία είναι κάπου μεταξύ Porche και Ferrari.

Στα του multi, ο μέγιστος αριθμός 6 παικτών είναι αρκετά μικρός για ένα τέτοιο παιχνίδι, ελλείψει μάλιστα αρκετών modes. Τα υπάρχοντα αναλώνονται σε αγώνες και ομαδικές καταδιώξεις που μάλλον δε χορταίνουν τον επίδοξο Dom Toretto.

Ο ήχος είναι αρκετά καλός με soundtrack που δένει αρκετά με τη δράση και αφήνει καλή αίσθηση στο άκουσμα. Ακόμη και ο χειρισμός είναι αρκετά καλός και σταθερός. Οι πιο άπειροι παίκτες θα χρειαστούν μόλις λίγους αγώνες για να καταφέρνουν δύσκολες στροφές και drfits. Η ταχύτητα είναι βέβαια δύσκολος παράγοντας και για αρχή ακόμη και οι έμπειροι θα δυσκολευτούν να κάνουν ελιγμούς εκεί που δεν είναι σίγουροι πως “τους παίρνει”.

Για να κλείσουμε, το Rivals είναι ένας καλός τίτλος με ενδιαφέρουσες προσθήκες και απίστευτα γραφικά. Αν είχε και καλύτερο χάρτη θα ήταν το τέλειο racing του είδους του.

Θετικά: Εξαιρετικά γραφικά, δυνατές καταδιώξεις

Αρνητικά: Μονότονο

Βαθμός: 8

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.