FTL: Faster Than Light

Το Faster Than Light δε σου γεμίζει το μάτι με την πρώτη, κι εκεί κρύβεται η μαγεία του. Πολλοί τίτλοι προσπάθησαν να μας βάλουν στο πιλοτήριο ενός διαστημοπλοίου αποτυχημένα. Το FLT το κάνει τόσο καλά που μοιάζει απλό.

Ξεκινάμε με ένα σκάφος και ένα μικρό πλήρωμα. Ο στόχος είναι απλός, να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται στο γαλαξία. Το ταξίδι χωρίζεται σε αστρικούς τομείς ο καθένας από τους οποίους βρίθει με άστρα προς επίσκεψη. Η είσοδος σε αυτά μπορεί να έχει αρκετές πιθανές εκβάσεις. Ηρεμία, μάχη, πεδίο μετεωριτών, κάποιο κατάστημα, στεγνό scavenging, αλληλεπίδραση με μισθοφόρους ή δουλεμπόρους και άλλα διάφορα. Το πως θα περάσουμε κάθε cluster εξαρτάται από εμάς και το micromanagement καυσίμων που θα κάνουμε. Η διαδρομή μπορεί να είναι απλά ευθεία ή να περάσουμε πραγματικά πολύ χρόνο εξερευνώντας κάθε μικρό άστρο, με την ανάλογη επιβράβευση.

Το gameplay είναι τόσο άμεσο και εθιστικό που ο χρόνος ξεφεύγει πολύ εύκολα από τον έλεγχο του παίκτη. Όλα αυτά χάρη στο απλό hud που δίνει στον παίκτη τον έλεγχο των πόρων του σκάφους επιτρέποντας να δίνει ή να παίρνει ενέργεια από τα επιμέρους υποσυστήματα, όπου και όταν αυτό αρμόζει. Στη μάχη θα πάρω από τις μηχανές και θα δώσω στα όπλα, όταν υπάρχει ηρεμία θα βγάλω τις ασπίδες και θα δώσω στον κινητήρα ή το life support ώστε να αναρρώσει το πλήρωμά μου από τους τραυματισμούς της προηγούμενης μάχης. Πραγματικά βάζει τον παίκτη στο πιλοτήριο, χωρίς περιορισμούς.

Το βάθος του τίτλου φαίνεται περισσότερο μέσα από το rpg-ίστιο σύστημα αναβάθμισης του σκάφους. Νικώντας εχθρούς και κάνοντας scavenging άλλα σκάφη παίρνουμε υλικά και χρήματα που μεταφράζονται σε καύσιμα και αναβαθμίσεις. Νέα όπλα, ασπίδες, κινητήρες και άλλα πολλά είναι διαθέσιμα σε όλα τα καταστήματα του γαλαξία. Έτσι, παρέα με το πλήρωμα, φτιάχνουμε ένα vessel όπως το θέλουμε.

Στα τεχνικά, τα γραφικά είναι απλά pixels, indie προτύπων, απλά και χαριτωμένα. Ο ήχος ακολουθεί στα ίδια στάνταρ με ανάλαφρες ψιλοεπικές μουσικές που δεν κουράζουν. Ίσως οι μάχες είναι λίγο μονότονες αλλά δε μπορείς να περιμένεις πολλά από διαστημικό εξομοιωτή. Αλλά και πάλι έχουν ενδιαφέρον αφού είναι εντελώς real time!

Κλείνοντας αυτό το σύντομο review, η βαθμολογία λείπει γιατί το παιχνίδι είναι πολύ καλό για την τιμή του. Αξίζει την προσοχή όλων και σίγουρα όσοι το επιλέξουν θα περάσουν αρκετές διασκεδαστικές ώρες.

Θετικά:Απολαυστικό gameplay, αξίζει τα χρήματά του

Αρνητικά: Λίγα μοτίβα μαχών

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.