South Park: The Stick of Truth

Μετά από πολλές καθυστερήσεις (λίγο προβλήματα στην ανάπτυξη, λίγο το κλείσιμο της THQ, έφεραν το παιχνίδι αρκετά πίσω από την αναμενόμενη κυκλοφορία του), το South Park: The Stick of Truth έγινε επιτέλους διαθέσιμο στα καταστήματα. Η αλήθεια είναι πως με το South Park δεν είχα καμία στενή επαφή μέχρι πρόσφατα, οπότε συγκρίσεις μεταξύ σειράς και παιχνιδιού δεν είμαι ικανός να κάνω, και έτσι θα προσπαθήσω να ασχοληθώ όσο περισσότερο μπορώ με το παιχνίδι, παραμερίζοντας τις συνδέσεις με την τηλεοπτική σειρά.

Αν πρέπει να χαρακτηρίσω κάπως το Stick of Truth, θα το χαρακτήριζα ως παρωδία RPG. Γιατί, ναι μεν είναι RPG, αλλά χαρακτηρίζεται από την διάθεση να σατηρίσει τα κλισέ αυτών, κάτι που θα γίνει αντιληπτό από τα πρώτα κιόλας λεπτά gameplay, όταν κληθείτε να ονομάσετε τον χαρακτήρα σας. Οποιοδηποτε όνομα και αν πληκτρολογήσετε στον κειμενογράφο, το δικό σας όνομα θα καταλήξει να είναι… Douchebag! Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, λίγα δευτερόλεπτα μετά θα πρέπει να επιλέξετε μία εκ των διαθέσιμων classes: Thief, Mage, Fighter και… Jew (Εβραίος)!

South-Park-The-Stick-of-Truth-E3-trailer-is-hilarious-1024x576

Στα του gameplay, οι μάχες είναι στημένες ως turn-based, με τα διαθέσιμα όπλα να είναι πολλά, όπως επίσης και η ποικιλία των επιθέσεων που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Γενικά, το σύστημα μάχης έχει αρκετό βάθος, ειδικά αν κρίνουμε την φύση του παιχνιδιού και τις δυνατότητες που δίνει το στυλ του στην ομάδα ανάπτυξης. Πέρα από τις επιθέσεις, έχετε στην διάθεσή σας και ξόρκια αλλά και items όπως Health Potion και άλλα τέτοια ωραία. Αυτό που ωστόσο είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο του παιχνιδιού, είναι η εξερεύνηση της πόλης και η αλληλεπίδραση με τους NPCs, με τους οποίους θα γίνετε και φίλοι στο… Facebook! Η συνοικία του παιχνιδιού κρύβει πολλά μυστικά, και οι διάλογοι με τους κατοίκους της είναι τουλάχιστον απολαυστικοί. Ιδιαίτερα θετικός ο μηχανισμός fast travel που έχει ενσωματώσει η Obsidian, αφού η μετακίνηση στα διάφορα σημεία της πόλης γίνεται πολύ γρήγορα και άμεσα.

Πως θα μπορούσαν να μην είναι θα μου πείτε, με το σενάριο να είναι επιμελημένο από τους δημιουργού του South Park, τους ανθρώπους που το έκαναν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά και μιλάμε για τους Πάρκερ και Στόουν, οι οποίοι συνεργάστηκαν πολύ στενά με την Obsidian για να καταφέρουν εν τέλει να φτιάξουν ένα παιχνίδι South Park όπως θα έπρεπε να είναι.

en-INTL_L_Xbox360_South_Park_Game_FKF-00356_RM1_mnco

Όπως προκύπτει και από την προηγούμενη αναφορά στους σεναριογράφους, στην υπόθεση το παιχνίδι παίρνει δέκα με τόνο! Ευφάνταστοι διάλογοι, αξιομνημόνευτες σκηνές, ακατάπαυστος βομβαρδισμός από χιουμοριστικές ατάκες και ειρωνείες και φυσικά ΚΑΦΡΙΛΑ! Λογική στο South Park δεν υπάρχει,  οπότε αν ο δήμαρχος σας στείλει να πλακώσετε άστεγους για να δώσει λύση στο πρόβλημα, απλά κάντε το σιωπηλά χωρίς αντίρρηση. Λεπτομέρειες στην υπόθεση δεν θέλω να δώσω, αφού πιθανό spoil θα χαλάσει την εμπειρία σε κάποιον πιθανό αγοραστή.

Αυτό που ίσως ξενίσει ορισμένους παίκτες είναι η βασική διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία αγγίζει τις 10 ώρες. Ωστόσο, η Obsidian έχει προσθέσει και πολλά side quests, collectibles και πολλά πράγματα για ψάξιμο, οπότε για όποιον σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά η διάρκεια του Stick of Truth αυξάνεται σημαντικά.

Οπτικά, το παιχνίδι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αφού “κληρονομεί” την φύση της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, χωρίς αυτό να είναι αρνητικό -προς θεού. Το μόνο παράπονο είναι οι στιγμιαίες πτώσεις του framerate, που ευτυχώς δεν καταστρέφουν την εμπειρία του παιχνιδιού, όντας περιορισμένες. Το voice acting είναι πραγματοποιημένο από τους ηθοποιούς της σειράς, οπότε οι φίλοι θα αισθανθείτε άμεσα σαν στο σπίτι σας.

Κλείνοντας, το South Park: The Stick of Truth είναι νομίζω το καλύτερο δυνατό παιχνίδι βασισμένο στο South Park που μπορεί να φτιαχτεί. Η διάρκεια ίσως να πτοήσει μερικούς, αλλά ενδεχομένως μία μεγαλύτερη ιστορία θα κούραζε πολλούς. Για τους φίλους της σειράς θεωρείται must-buy (αν και μεταξύ μας οι φίλοι της σειράς το έχουν ήδη λιώσει!), για τους υπόλοιπους μία καλή εναλλακτική πρόταση από τα mainstream blockbusters!

Θετικά: Εξαιρετικό σενάριο, μεγάλη πόλη για εξερεύνηση και εξυπνο σύστημα μάχης.

Αρνητικά: Μικρή βασική διάρκεια.

Βαθμός: 9.5

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.