2014 FIFA World Cup Brazil

Εν μέσω αναμονής για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της τετραετίας, η ΕΑ κυκλοφορεί το επετειακό της παιχνίδι αφήνοντας γενικά καλές εντυπώσεις.

Το βασικό, κυριότερο και σημαντικότερο στοιχείο του τίτλου είναι ένα, και δεν έχει να κάνει με gameplay mechanics, πάσες και άλλα τέτοια. Είναι η αίσθηση που δίνει. Από το αρχικό loading κιόλας η οθόνη γεμίζει χρώματα, σχέδια και ήχους που “μυρίζουν” Βραζιλία. Τα περιβάλλοντα είναι έτσι σχεδιασμένα και δεμένα με το πανηγυρικό και φίλαθλο ποδοσφαιρικό αίσθημα που πρεσβεύει η χώρα της σάμπα που ακόμα και ο πιο άσχετος θα μπει στον πειρασμό να ασχοληθεί με τον τίτλο.

Τα αρκετά modes δίνουν ώρες στον τίτλο αλλά ας μη γελιόμαστε, από τον Αύγουστο και μετά ο τίτλος θα πάει στο ράφι. Ως τότε όμως τα 2 βασικά modes προσφέρουν αρκετή διασκέδαση. Αρχικά το βασικό “campaign” το οποίο πλέον ξεκινάει από τα προκριματικά και συνεχίζει στη βασική διοργάνωση. Ωραία και καλά λοιπόν θα πάρουμε την οποιαδήποτε ομάδα θέλουμε από όλες τις εθνικές του πλανήτη (η Ελλάδα έχει γύρω στο 75% βαθμολογία by the way) και θα βγούμε στα γήπεδα με στόχο το βαρύ τρόπαιο. Να σημειωθεί εδώ πως το παιχνίδι έχει μια επιλογή η οποία αν ενεργοποιηθεί ανανεώνει τη σύνθεση των ομάδων πριν την έναρξη ώστε οι παίκτες να βρίσκονται στην κατάσταση που έχουν στην πραγματικότητα τη δεδομένη στιγμή!

Συνεχίζοντας με τα modes, το αμέσως πιο ενδιαφέρον είναι το Captain your team. Επιλέγουμε ή φτιάχνουμε έναν παίκτη 20 ετών και παίζουμε αγώνες και προπονήσεις με στόχο μια θέση στην ομάδα και όνειρο το σήμα του αρχηγού. Εδώ τα πράγματα πάνε γενικά καλά μόλις “βρούμε τα πατήματά μας”. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι συμπαίχτες μας είναι λίγο “παλτά”. Εντάξει να πρέπει να πατήσω το ανάλογο κουμπί για να κάνουν κάθετη μπαλιά ή να μαρκάρουν αλλά το πράγμα ξεφεύγει. Πολλές φορές, περιμένοντας να δω τι θα συμβεί, κρατούσα τη θέση μου ενώ ο συμπαίχτης μου έφτανε με τη μπάλα στα μερικά μέτρα από εμένα και γυρνούσε πίσω. Ουσιαστικά αν δε δίνεις σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ακριβείς οδηγίες στην υπόλοιπη ομάδα αυτή σε βλέπει σαν ξένο σώμα και παίζει με 10 παίκτες.

Γενικότερα, η αίσθηση του παιχνιδιού είναι καλή. Το passing σύστημα έχει βελτιωθεί αρκετά και με λίγη εξάσκηση ο καθένας μπορεί να πετύχει ακριβέστατες μπαλιές προς όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Οι σέντρες έχουν δεχθεί ένα μικρό nerf όπως και οι κεφαλιές ενώ βελτιώθηκε αρκετά το first-touch mechanic.

Τεχνικά δεν έχουμε κάτι σπουδαίο. Τα γραφικά αν και καλά σχεδιασμένα παρουσιάζουν ορισμένες ατέλειες. Ειδικά στα πλάνα στο κοινό, τους προπονητές ή τα κοντινά στους οπαδούς εκτός γηπέδου (είπαμε, πλήρης ατμόσφαιρα Mundial) θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ήχος είναι κι αυτός στα ίδια επίπεδα, άλλοτε εξαιρετικός με ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ομάδες κι άλλες φορές απλά αποδεκτός. Όλα πάνε σύμφωνα με το ποιες ομάδες παίζουν. 

Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση, το 2014 FIFA World Cup Brazil δεν είναι το κάλλιστο ποδοσφαιράκι αλλά σίγουρα αξίζει το χρόνο του παίκτη. Τα περιβάλλοντα, η ατμόσφαιρα και η στιγμή της απονομής δεν υπάρχουν σε άλλο ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Θετικά: Aυθεντική αίσθηση

Αρνητικά: Mικροπροβλήματα στην A.I

Βαθμός: 7.5

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.