Helicopter Simulator 2014: Search and Rescue

Καλώς ήλθατε στα ΕΜΑΚ. Στο παιχνίδι παίρνουμε το ρόλο ενός οδηγού ελικοπτέρου διασώσεων και ξεκινάμε. Οι 45 αποστολές έχουν από απλή διάσωση μέχρι ναυάγια και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Όπως καταλαβαίνουμε, το ζουμί του τίτλου είναι το gameplay.

Αυτό είναι καλό, αν και εντελώς acrade. Ξεκινάς, πετάς, μαζεύεις τον κόσμο, τον αφήνεις στο νοσοκομείο ή όπου πρέπει και γυρνάς στη βάση. Απλό, κατανοητό και εύκολο, σωστά; Σωστά. Έλα όμως που εδώ έρχεται ο χειρισμός να τα κάνει όλα σμπαράλια. Τι κι αν έχουμε στη διάθεσή μας 10 διαφορετικά ελικόπτερα, όλα πιλοτάρονται το ίδιο εκνευριστικά και απελπιστικά δύσκολα. Το πληκτρολόγιο είναι εκτός συζήτησης από τα πρώτα λεπτά και ο μόνος δρόμος είναι το gamepad. Κι επειδή το tutorial είναι κομματάκι κακό, οπλιστείτε με υπομονή γιατί θα παίξετε την πρώτη των 45 αποστολών αρκετές φορές. Κυρίως γιατί το παραμικρό λάθος επιβραβεύει τον παίκτη με συντριβή και αφού checkpoints δεν υπάρχουν, επανεκκίνηση της αποστολής.

https://www.youtube.com/watch?v=DfpuEAwOMNY

Τα γραφικά από την άλλη είναι μέτρια αλλά αφού δεν εστιάζουμε εκεί δεν έχουν τόση σημασία, βλέπονται. Εκτός από τα πιλοτήρια τα οποία είναι άσχημα. Τα pixels μπορούν να μετρηθούν και μοιάζει παράξενο το πως δεν κατάφεραν οι developers να σχεδιάσουν τα όργανα που μπορείς πολύ εύκολα να βρεις σε φωτογραφία. Το ίδιο και ο ήχος που μοιάζει βγαλμένος από το Top Gun. Ηρωικός σε βαθμό που κουράζει αλλά κλείνει οπότε όλα καλά.

Η ουσία του τίτλου είναι να σώζεις κόσμο. Και το παιχνίδι τα καταφέρνει σε αυτό, σώζεις τον κόσμο που είχε το ατύχημα. Βέβαια μιας και ο τίτλος είναι simulation, δηλαδή ακολουθεί τη δεύτερη μόδα μετά τα survival παιχνίδια, μην περιμένετε πολλά πράγματα. Είναι ό,τι πρέπει για τους hardcore fans τέτοιων τίτλων και για όσους θέλουν μια γερή πρόκληση. Κυρίως λόγο του arcade μέρους. Ο παίκτης καλείται να κάνει μιρκροχειρισμούς του ελικοπτέρου μέσα σε ένα περιβάλλον κακού χειρισμού, σχετικά ρεαλιστικών καιρικών φαινομένων και με μόνη βοήθεια ένα χοντροκομμένο βέλος που χρησιμεύει από ελάχιστα έως καθόλου, ενώ η λογική επικοινωνία μεταξύ πιλότου και διασώστη είναι άφαντη κάνοντας το έργο μας ακόμη πιο δύσκολο. Ακόμη παραπέρα, τα βοηθητικά μηνύματα περιορίζονται σε “πέτα πιο κοντά στο σημείο” ή “πέτα πιο χαμηλά” οπότε κι εκεί πάμε εμπειρικά.

Συμπεραίνουμε πως ο όρος simulator είναι εντελώς κοσμητικός και δεν ανταποκρίνεται στο gameplay που προσφέρει ο τίτλος. Εν τέλει όμως, αν και προχειροφτιαγμένο το παιχνίδι προσφέρει αυτό που λέει, διασώσεις, και μια πρόκληση καλή σε arcade-style δυσκολία. Αξίζει τα 8,99€ που κοστίζει οπότε αν είστε fan του concept δείτε το!

Θετικά: Διάρκεια, μοναδικό στο είδος του

Αρνητικά: Χειρισμός, τεχνικός τομέας

Βαθμός: 6.5

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.