FIFA 15

Ήρθε πάλι η εποχή του χρόνου που τα ετήσια παιχνίδια εμφανίζονται ξανά στα ράφια των καταστημάτων, άλλα με λίγες, άλλα με αρκετές διαφορές από τους προκατόχους τους. Ένα όμως από αυτά που συνεχίζει να παραμένει στην κορυφή του είδους του, είναι η σειρά FIFA της EA Sports, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει αρκετά από το αντίπαλο δέος, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά που η ψαλίδα άνοιξε αρκετά.

Όπως κάθε χρόνο, το review του ετήσιου FIFA χαρακτηρίζεται από μία λέξη. Βελτίωση. Γιατί αυτό είναι στην ουσία που κάνει τα τελευταία 4 χρόνια (από το FIFA 11 και μετά δηλαδή) η EA. Κάθε χρόνο, επεξεργάζεται, βελτιώνει και προσπαθεί να εξελίξει όσο μπορεί την πετυχημένη συνταγή που έφερε το FIFA στην κορυφή των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών. Κάθε χρόνο βλέπαμε βελτιώσεις, και φέτος η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Όπως πιθανώς έχετε ήδη αντιληφθεί από το demo που εδώ και περίπου ένα μήνα διαθέσιμο, το FIFA 15 είναι ένα πιο προσεγμένο FIFA 14 που εστιάζει περισσότερο στην παρουσίαση του αγώνα.fifa151Από την πρώτη στιγμή θα καταλάβετε την ιδιαίτερη σημασία που έδωσα οι άνθρωποι της EA να φέρουν κοντά τους εικονικούς αγώνες σε αυτούς τους τηλεόρασης. Μέσω αρκετών close-up πλάνων, μικρής διάρκειας cutscenes και πλάνων κάνουν τον αγώνα πιο ζωντανό, σαν μία αληθινή τηλεοπτική παραγωγή. Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω προσέγγιση είναι αρκετά εντυπωσιακή, γιατί άλλωστε μας επιτρέπει να δούμε και τις λεπτομέρειες που έχει προσθέσει η ομάδα ανάπτυξης σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού, αλλά σύντομα καταντάει κουραστικό και απλά τα παραβλέπουμε προκειμένου να επιστρέψουμε στο gameplay.

Η μηχανή Ignite της EA καταφέρνει να αποδώσει εξαιρετικά τα μοντέλα των χαρακτήρων αλλά και την ατμόσφαιρα του γηπέδου, με το κοινό να αντιδρά κατάλληλα σε οποιαδήποτε φάση του παιχνιδιού. Ταυτόχρονα, όλες οι κινήσεις των ποδοσφαιριστών είναι πιο “smooth” από ποτέ, και αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι το framerate δεν είναι πλέον κλειδωμένο στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο.

Αυτό που στο FIFA 15 είναι ριζικά βελτιωμένο είναι η συμπεριφορά των τερματοφυλάκων. Οι τερματοφύλακες είναι πλέον πιο ρεαλιστικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκρούουν τα πάντα ή δέχονται εύκολα γκολ. Μέσα από τα εκατοντάδες νέα animations που η ΕΑ έχει προσθέσει, η κίνηση και οι προσπάθειές τους είναι πιο φυσικές και δεν αποτελούν πλέον παραφωνία φυσικής όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Επίσης, έχω την εντύπωση (συγχωρέστε με αν είμαι λανθασμένος) ότι τα σουτ στο FIFA 15 (και κυρίως τα πλασεδάκια και τα τετ-α-τετ) θέλουν περισσότερη προσοχή από τους χρήστες, αφού το να σημειώσεις με αυτόν τον τρόπο γκολ δεν είναι το ίδιο εύκολο φέτος.

Οπότε ή όντως είναι όπως τα λέω ή απλά είμαι πανάχρηστος οπότε φύγετε από το review μου αν πιστεύετε αυτό, δεν σας θέλω και δεν σας χρειάζομαι!

fifa 15 re

Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι ένα κλικ πιο αργός από αυτών των περασμένων τίτλων, και αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν οι ομάδες που παίζουμε δεν διακρίνονται από την ταχύτητα του ρόστερ τους. Όχι πως αυτό είναι κακό φυσικά, αλλά οι τρελοί ρυθμοί και οι γρήγορες αντεπιθέσεις που μπορούσαν να συμβούν στο FIFA 14 δεν θα γίνονται με την ίδια ευκολία. Τέλος, η αμυντική λειτουργία των παικτών έχει βελτιωθεί σε αρκετό βαθμό, με τις βαθιές μπαλιές πολλές φορές να μην περνούν στην επιθετική γραμμή για την δημιουργία φάσεις.

Αυτό που ωστόσο έχει γίνει πιο εύκολο είναι τα σουτ από μακριά. Αν έχετε έναν παίκτη που διαθέτει καλή ευστοχία στα σουτ και παράλληλα αποτελεί Long Shot Taker, τότε το να ευστοχήσετε αρκετά μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση. Οπότε αν θέλετε ακούστε με και αν ο αντίπαλος είναι καλά κλεισμένος, στην πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε τα πόδια των παικτών σας και ας ελπίσετε σε γκολ :P. Στα υπόλοιπα modes, το Ultimate Team επιστρέφει, όπως επίσης και τα υπόλοιπα online modes.

Όσον αφορά τις ομάδες που περιλαμβάνει το παιχνίδι; Είναι πολλές, πάαααρα πολλές. Από ελληνικές έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, με την ΑΕΚ να λείπει φέτος από το ρόστερ ομάδων του FIFA, παρά την περσινή εμφάνισή της. Δεν πειράζει παιδιά, από του χρόνου βλέπουμε. Εντύπωση προσωπικά μου έκανε και η έλλειψη ενσωμάτωσης του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει και στις φάσεις των ομίλων του Champion’s League.

fifa15ps48

Τέλος, ήρθε η ώρα να κάνω τό μόνο παράπονο που έχω από τον τίτλο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αλλαγή των μενού στο Team Management. Μια χαρά βολικό ήταν ρε παλικάρια της EA το σύστημα που μια δεκαετία μας είχατε συνηθίσει, μπορούσα να κάνω τις αλλαγές σε 10 δευτερόλεπτα. Τώρα με το γραφικό πλέγμα η αλλαγές γίνονται πιο αργά, παρόλο που οι νέοι παίκτες μπορεί να το βρουν πιο ενδιαφέρον (ειδικά με τις προτεινόμενες αλλαγές που εμφανίζει στο κάτω μέρος). Αυτό, ήθελα να πω, κράξτε με.

Συνοψίζοντα; Το FIFA 15 είναι εξαιρετικό παιχνίδι, που μπορεί να μην καινοτομεί, αλλά σίγουρα θα καταφέρει να σας κρατήσει απασχολημένους μέχρι περίπου του χρόνου την ίδια εποχή όταν θα σας πω ξανά το ίδιο για το FIFA 16!

Θετικά: Βελτιωμένο FIFA 14, γραφικά, μηχανή φυσικής και animations

Αρνητικά: Εύκολα γκολ από μακριά, καθόλου νέα modes, η τηλεοπτική προσέγγιση κουράζει

Βαθμός: 9

Η δοκιμή έγινε στην έκδοση του παιχνιδιού για PS4.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.