NBA 2K15

Αναλύσεις και σχόλια περί της σειράς NBA της 2K νομίζω περιττεύουν. Τα τελευταία χρόνια το franchise παίζει μπάλα μόνο του, με μόνο αντίπαλο τον… εαυτό του, αφού το αντίπαλο δέος της EA δεν καταφέρνει να σταθεί επάξια στις δημιουργίες της 2K, που κάθε χρόνο ξεφεύγει λίγο περισσότερο.

Έτσι και φέτος, το NBA 2K15 κάνει σημαντικά βήματα προόδου, χωρίς να χάνει ωστόσο τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του. Άλλωστε, μετά τον περσινό τίτλο, οι βελτιώσεις που θα μπορούσε να προσθέσει η ομάδα ανάπτυξης (τουλάχιστον σε θέματα gameplay και ρεαλισμού) δεν είναι και ιδιαίτερα πολλές. Έτσι, οι σημαντικότερες προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν φέτος έχουν να κάνουν στον τομέα της παρουσίασης, στον οπτικό τομέα (για τον οποίο θα μιλήσουμε και στη συνέχεια) και φυσικά στο My Career.

ma9gGRR

Και θα ξεκινήσουμε από το My Career, το οποίο φέτος είναι αρκετά διαφοροποιημένο από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξεκινάτε από τα drafts, αλλά με ένα συμβόλαιο 10 ημερών προκειμένου να δοκιμαστείτε σε μία ομάδα του NBA. Αν καταφέρετε μέσα σε αυτό το διάστημα να αφήσετε ικανοποιημένους τους υπεύθυνους της ομάδας, τότε θα κερδίσετε και μία θέση στο ρόστερ για την επερχόμενη σεζόν! Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως, αντί να δημιουργήσετε αργά και βασανιστικά τον χαρακτήρα σας, μπορείτε μέσω του ειδικού Facial Mapping που εισήγαγε η 2k στον τίτλο να δημιουργήσετε ένα ακριβές αντίγραφο του εαυτού σας μέσω του Kinect ή της Playstation Camera. Δυστυχώς η λειτουργία αυτή δεν είναι διαθέσιμη στην έκδοση του παιχνιδιού για υπολογιστές.

Συνεχίζοντα στα του My Career, αφού βρεθείτε σε κάποια ομάδα, θα έρθετε κοντά με κάποιους παίκτες, οι οποίοι θα εξελιχθούν σε μέντορές σας. Θα σας δίνουν συμβουλές για την πορεία σας, θα σας βοηθούν να βελτιωθείτε και πολλά ακόμη, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στο εν λόγω mode που μέχρι πρότινος περιορίζονταν στο να παίζεις αγώνες και να απαντάς σε μερικές ερωτήσεις σε συνεντεύξεις τύπου. Σε κάθε ομάδα ο ίδιος ο μπασκετμπολίστας έχει δανείσει τη φωνή του στον εικονικό του χαρακτήρα, και συνήθως είναι αυτός που αποτελεί την ηγετική προσωπικότητα της ομάδας (για παράδειγμα στην Οκλαχόμα είναι ο Ντουράντ).

Περνώντας στο gameplay του παιχνιδιού, τα πράγματα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες και εμφανείς αλλαγές, με το gameplay του 2K14 να μεταφέρεται αυτούσιο στον φετινό τίτλο.  Βελτιώσεις έχουν γίνει ωστόσο στην παρουσίαση του αγώνα, με την 2K να θέλει να προσδώσει ένα πιο τηλεοπτικό ύφος στο παιχνίδι. Θα δείτε τους παίκτες να παραπονιούνται όταν τους κάνουν φάουλ, θα δείτε τους παίχτες να ζεσταίνονται πριν την έναρξη του αγώνα και γενικά θα σας μεταφερθεί στο νου η εικόνα ενός πραγματικού αγώνα NBA.

Τα ελληνικά ντέρμπι δηλώνουν παρών, όπως και οι ομάδες της Euroleague
Τα ελληνικά ντέρμπι δηλώνουν παρών, όπως και οι ομάδες της Euroleague

Εδώ πρέπει να αναφερθούμε πως το mode που γνωρίσαμε πέρυσι στις next-gen εκδόσεις του παιχνιδιού, MyGM, το οποίο μας τοποθετεί στον ρόλο ενός γενικού μάνατζερ, επιστρέφει, αυτή τη χρονιά και στους υπολογιστές (δεν γνωρίζω για τις εκδόσεις Xbox 360/PS3, όπως επίσης και το MyTeam που δηλώνει το παρών σε όλα τα παιχνίδι της σειράς τα τελευταία χρόνια.

Περνώντας στον οπτικό τομέα του παιχνιδιού, πρέπει να δώσουμε πολλά μπράβο στην 2K για την δουλειά που έκανε στο παιχνίδι. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά, με τα μοντέλα των παικτών να κλέβουν την παράσταση, όπως και οι εξαιρετικοί φωτισμοί. Το animation είναι εξαιρετικά ομαλό, τα textures πεντακάθαρα, ενώ το framerate δεν παρουσιάζει πτώσεις (τουλάχιστον αντιληπτές). Οι εκφράσεις των προσώπων βέβαια δεν με εντυπωσιάζουν, αλλά δεν θα δώσω περισσότερη έμφαση στο θέμα γιατί θα με πάρετε με τις ντομάτες και όχι άδικα :P Όσον αφορά την AI, αν και βελτιωμένη, οι παίκτες αμυντικά συμπεριφέρονται πολλές φορές αρκετά χαζά, και μοιάζουν αδύναμοι απέναντι σε καλούς και δυνατούς αντιπάλους. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως φέτος η έκδοση του παιχνιδιού για PC είναι αντίστοιχη με αυτές των PS4 και Xbox One, σε αντίθεση με τον περσινό τίτλο.

Κλείνοντας, το 2K15 είναι ένα βελτιωμένο 2K14, το οποίο φυσικά μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Ότι γνωρίσαμε πέρυσι, περιλαμβάνεται στον φετινό τίτλο (συμπεριλαμβανομένου και των ομάδων στην Euroleague αν αναρωτιέστε), απλά το 2K15 το κάνει.. καλύτερα! Αν απολαύσατε το 2k14, το πιθανότερο είναι να αγαπήσετε το 2K15!

Θετικά: Ρεαλιστικότατο, εξαιρετικά γραφικά, καλοδεχούμενες αλλαγές στο MyCareer

Αρνητικά: Η ΑΙ αντιμετωπίζει ακόμη κάποια προβλήματα

Βαθμός: 9.3

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.