Sleeping Dogs: Definitive Edition

[box_info]Το αρχικό κείμενο έχει ανανεωθεί για την Definitive Edition που κυκλοφόρησε για PS4, Xbox One και υπολογιστές[/box_info]

Το Sleeping Dogs, δεν είναι ένα εντελώς νέο IP, Είναι κατα βάση το νέο παιχνίδι της σειράς True Crime, True Crime:Hong Kong το οποίο για αρκετά χρόνια η Activision είχε στον πάγο. Κάπου εκεί η νεράιδα του παραμυθιού Square Enix αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς, μετονόμασε το παιχνίδι σε “κουλούκια που θέτουν”(κρητική αναφορά :P) και όρισε την United Front Games ως developer για το νέο παιχνίδι.

Όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς True Crime το Sleeping Dogs είναι ένα Open World, Sandbox παιχνίδι με έμφαση στο ξύλο και τη μάχη του εγκλήματος.

Στον πυρήνα του το πόνημα της United Front Games έχει στοιχεία που έχει δανειστεί απο τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια του είδους, με πρώτο και καλύτερο το GTA.

Είστε ο Wei Shen, μυστικός αστυνομικός ο οποίος προσπαθεί να διεισδύσει στην συμμορία Sun On Yee για να την διαλύσει. Αυτή η μικρή παραπάνω πρόταση, κρύβει όλα τα δεινά του Sleeping Dogs, αλλά θα εξηγήσω παρακάτω.

Το παιχνίδι είναι απόλυτα ανοικτό, και Sandbox, αρα οτι έχετε συνηθίσει απο τα GTA, Just Cause και τα λοιπά παιχνίδια του είδους, είναι εδώ. Μάλιστα οι δημιουργοί του παιχνιδιού, αφού αποφάσισαν να μην πρωτοτυπήσουν σε κανένα κομμάτι του παιχνιδιού, έκαναν την επόμενη πιο έξυπνη κίνηση: μάζεψαν ολα τα θετικά κομμάτια gameplay απο τα υπόλοιπα παιχνίδια που έκαναν επιτυχία, και έφτιαξαν ένα ωραιότατο Puzzle.

sleep

To κλειδί στην κίνηση της United Front Games, είναι οτι το έκαναν απολύτως επιτυχημένα με αποτέλεσμα το πρόσημο στο τελικό προιόν να είναι απόλυτα θετικό.

Είστε ένα μπάτσος με κουκούλα συμμορίτη λοιπόν, και το παιχνίδι κυλάει λίγο πολύ σε ρουτίνα: Σπάσε στο ξύλο τον A , τρόμαξε τον Β, πήγαινε απο το Γ στο Δ χωρις να γίνεις μακαρίτης, κλέψε αυτοκίνητα, ακολούθα υπόπτους, τρέξε σε παράνομους αγώνες..και κάπου ανάμεσα, αγόρασε καινούργια ρούχα, και Safe Houses!

Στις 27 αποστολές που θα αναλάβεται για την κινέζικη μαφία, και τις 4 αστυνομικές υποθέσεις που θα κληθείτε να βοηθήσετε, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι γροθιές σας. Το όπλα είναι και αυτά μέρος του παιχνιδιού, αλλα με τέτοια χέρια τι να το κάνεις το Shotgun;

Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού, είναι εξαιρετικά απλό, πολύ πορωτικό….και αντιγραμμένο! Ένα κουμπί για επίθεση, ένα για άμυνα, ένα για Counter, ένα για λαβές και ναι κυρίες και κύριοι έχουμε το Combat system του Batman:Arkham asylum! Ο Wei είναι αρκετά ικανός για να ξυλοφορτώσει μέχρι και 10-15 άτομα μαζεμένα, αρκεί να βρείτε το σωστό timing για τις Counter επιθέσεις σας.

Το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στο σύστημα μάχης, αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά απο τα πράγματα γύρω σας, για να αποτελειώσετε έναν αντίπαλο. Μπορείτε να τον χώσετε σε ένα σκουπιδοτενεκέ, να τον κοπανήσετε σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο, η στην τελική αν είναι πολύ ενοχλητικός να τον πετάξετε απο τη γέφυρα!

Το animation κατα τη διάρκεια του ξύλου είναι αρκετά καλό, και οι αντεπιθέσεις σας ποικίλουν ανάλογα απο τη θέση του αντιπάλου, και τον τρόπο που σας επιτίθεται κάνοντας τη χορογραφία της μάχης αρκετά εντυπωσιακή οταν είστε περικυκλωμένος.

Οπως είπαμε οταν χρειαστεί θα μιλήσουν και τα όπλα, απλά οι φορές που θα χρειαστεί να ορμήσετε Gung Ho είναι αισθητα λιγότερες απο αυτές που θα δείρετε. Εκτός αυτού, τα όπλα που υπάρχουν στο παιχνίδι δεν μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό απο την ποικιλία τους. Το σύστημα κάλυψης είναι αρκετά καλό, και προσθέτει και μια πινελιά α λα bullet time οταν πηδάτε πάνω απο τα εμπόδια στα οποία καλύπτεστε.

Εκτός απο το κοπάνημα το παιχνίδι προσφέρει και διασκεδαστική οδήγηση. Αυτοκίνητα και μηχανές διαφόρου κυβισμου(προσωπικός έρωτας με το παπάκι που μπορείτε με ψάξιμο να βρείτε) είναι στη διάθεση σας για να πιλοτάρετε σε όλη την πόλη. Το παιχνίδι διατηρεί το free roam χαρακτήρα του, και οταν οδηγείτε αφού μπορείτε να πάτε παντού(ακόμα και απο τα σκαλοπάτια!).

Η αντίδραση ολων των οχημάτων είναι αρκετά arcade, για να παραμείνει διασκεδαστική η εμπειρία και τα χτυπήματα με μεγάλες ταχύτητες δεν εχουν παρα μικρές επιπτώσεις σε οδηγό και όχημα. Μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και εδώ θα δείτε τον Wei να βάζει κανονικά μπρός τη μηχανή πριν ξεκινήσει(πράγμα που γίνεται σπαστικό οταν βιάζεστε) αλλα και το οτι φοράει κράνος, ΚΑΘΕ φορά που καβαλάει δίκυκλο, κράνος βέβαια που μετά πετάει, αλλα πάντα βγάζει ένα απο την κωλότσεπη οταν ανέβει!

Το Sleeping Dogs έχει και ένα τόνο απο RPG αφού ανάλογα με τους πόντους που μαζέυετε κατα τη διάρκεια των αποστολών σας, μπορείτε να αναβαθμίσετε το χαρακτήρα σας σε 3 διαφορετικές κατηγορίες. Police-Triad και Face. Το κομμάτι του νόμου αναβαθμίζει κατα βάση τις ικανότητές σας στα όπλα, το μαφιόζικο tree σας δίνει νέες επιλογές για τα close quarter Combat ενώ το Face που αναβαθμίζεται οσο κάνετε αποστολές για διάφορους τύπους στην πόλη, προσφέρουν διάφορες αναβαθμίσεις.

Εκτός απο το main story, στον κόσμο του παιχνιδιού υπάρχουν και πολλές ακόμα ασχολίες, οπως οι αποστολές απο διάφορους χαρακτήρες σε ολη τη πόλη(που σας ανταμείβουν με λεφτά και Face points) να παίξεται Mahjong poker, να ποντάρετε σε κοκορομαχίες ή να τραγουδήσετε Karaoke.

Αν αποφασίσετε να μην ασχοληθείτε με όλα αυτά,θα καταλάβετε οτι το Sleeping Dogs πρόκειται για ένα αρκετά σύντομο παιχνίδι, αφού χρειάστηκα περίπου 13 ωρίτσες για να δω το τέλος του παιχνιδιού παίζοντας απλά την βασική ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι για παιχνίδι του είδους του δεν είναι τόσο μεγάλο, αλλά η διάρκεια με το έξτρα περιεχόμενο (συμπεριλαμβανομένου και των 3 expansions) που περιλαμβάνει η Definitive Edition η διάρκεια που θα σας κρατήσει απασχολημένους αυξάνεται αρκετά.

Τα γραφικά του παιχνιδιού κινούνται σε υψηλά επίπεδα, είτε επιλέξετε την έκδοση των PS3 και Xbox 360, είτε την Definitive Edition για next-gen πλατφόρμες. Η τελευταία είναι σαφώς βελτιωμένη, με τους χαρακτήρες και τα περιβάλλοντα να έχουν δουλευτεί από την αρχή, και τη μηχανή γραφικών να μοιάζει αναβαθμισμένη. Η υποστήριξη Full-HD αναλύσεων βοηθάει άλλωστε στην μέγιστη απόλαυση του παιχνιδιού της United Front Games. Αυτό που ξεχωρίζει στη next-gen έκδοση είναι τα εφέ φωτισμού και εκρήξεων, τα οποία θα σας θυμίσουν αρκετά τα αντίστοιχα του Watch_Dogs, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε εμφάνιση.

Κλείνοντας να αναφέρω και τα δύο βασικά μειονεκτήματα του παιχνιδιού που εντόπισα. Πρώτον οπως ανέφερα στην εισαγωγή μου, είστε ένα αστυνομικός υπο κάλυψη. Αυτό αυτόματα θα έπρεπε να βάλει στο τραπέζι επιλογές. Επιλογές που θα είχαν και τις ανάλογες επιπτώσεις.

Sleeping-Dogs-Definitive-Edition-PC-Screenshot-Gameplay-www.ovagames.com-5

Δυστυχώς το παιχνίδι απλά χρησιμοποιεί την αστυνομική φυση του πρωταγωνιστή για το σενάριο του, και μόνο για εκεί. Αν και αστυνομικός, τίποτα δε σας σταματάει απο το να καθαρίσετε τη μισή πόλη, με μόνο αντίκτιπο τους μειωμένους πόντους που θα λάβετε αν κάνετε κάτι τέτοιο κατα τη διάρκεια μιας αποστολής(εκτός αποστολής, ούτε γάτα ούτε ζημιά..)

Επίσης το παιχνίδι δεν έχει καμία μορφή Multiplayer, είτε μιλάμε για Online είτε για Offline. H μόνη χρήση του Xbox Live είναι η σύγκριση των στατιστικών σας(τα οποία μάλιστα είναι απίστευτα λεπτομερή) με αυτά άλλων παικτών. Ισως αυτό να συνέβει γιατι η United Front Games δε βρήκε μια επιτυχημένη φόρμουλα να ακολουθήσει, ήταν όμως απο τα λίγα πράγματα που οι δημιουργοί του παιχνιδιού θα έπρεπε να προσπαθήσουν έστω να πρωτοτυπήσουν, οποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα.

To Sleeping Dogs, είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι. Αν δε σας ενδιαφέρει η απουσία του Multiplayer και η περιορισμένη διάρκεια του μπορείτε να δώσετε τα ευρουλάκια σας με κλειστά τα μάτια, αφου θα σας προσφέρει αρκετές γεμάτες,διασκεδαστικές ώρες, κυρίως με το σύστημα μάχης του, και τη χορταστική οδήγηση.

Θετικά: Σύστημα Μάχης, Οδήγηση παντώς τύπου οχημάτων, Rpg elements

Αρνητικά: Σχετικά σύντομο, Ανύπαρκτο Multiplayer, παντελής έλλειψη αποφάσεων

Βαθμός: 8.6

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!