Lara Croft and the Temple of Osiris

Αφήνοντας πίσω το εξαιρετικό reboot της σειράς που κυκλοφόρησε πριν από περίπου δύο χρόνια, Tomb Raider, και ένα περίπου έτος πριν την κυκλοφορία του Rise of the Tomb Raider, οι Square Enix και Crystal Dynamics επιστρέφουν για να μας δώσουν μία ακόμα δόση από την αγαπημένη μας ηρωίδα. Η Lara Croft επιστρέφει στις κονσόλες και τους υπολογιστές μας μέσα από τη νέα της top-down περιπέτεια, Lara Croft and the Temple of Osiris, το οποίο αποτελεί sequel του αρκετά καλού Guardian of Light του 2010.

Η υπόθεση του παιχνιδιού είναι αρκετά απλοϊκή και σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει αυτή του Tomb Raider ή την ατμόσφαιρά του. Το παιχνίδι ξεκινάει με την Lara Croft να προσπαθεί να μπει στο Ναό του Όσιρις, αλλά εκεί κατάφερε να φτάσει πρώτος ο αντίζηλός της, Carter Bell. Για να μην τα πολυλογούμε, ο Carter Bell άθελά του ενεργοποιεί μία παγίδα-κατάρα που παγιδεύει τους δύο χαρακτήρες αλλά και αφυπνίζει τον Σεθ. Παράλληλα, η παγίδα αφυπνίζει και τους Horus και Isis και έτσι εγένετο 4 player co-op!

Ναι, πάνω κάτω αυτή ήταν η πλοκή του παιχνιδιού. Χωρίς βαρβάτες ανατροπές, χωρίς cutscenes, χωρίς εντυπωσιακούς διαλόγους, σίγουρα το Lara Croft and the Temple of Osiris δεν περιμένει να σας κερδίσει με την αφήγησή του. Εκεί που ποντάρει το παιχνίδι είναι στο gameplay του, στην επίλυση των γρίφων, στο -casual- shooting στοιχείο του και φυσικά στο συνεργατικό παιχνίδι.

LC2_Screenshots_Mirror_08_1418041411.12

Όσοι έχετε ασχοληθεί με το Guardian of Light θα ξέρετε πάνω κάτω τι πρέπει να περιμένετε από αυτόν τον τίτλο. Top-down προσέγγιση ά λα Diablo, ατελείωτο πιστολίδι και πολλούς γρίφους. Αυτό είναι συνοπτικό το Temple of Osiris, μία ενδιαφέρουσα, ξεκούραστη περιπέτεια που ωστόσο δεν θα καταφέρει να σας κρατήσει απασχολημένους για περισσότερες από 5 ώρες, όσες δηλαδή διαρκεί το main story του. Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι ευφάνταστοι, χωρίς ωστόσο να πρόκειται να σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα. Οπότε όσοι ελπίζατε πως στο νέο παιχνίδι Lara Croft θα ζήσετε εποχές Anniversary ή Angel of Darkness, θα απογοητευτείτε. Ένα συν στη συνολική διάρκεια είναι οι προκλήσεις που έχετε σε κάθε επίπεδο, αλλά και τα community challenges που θα αλλάζουν συχνά.

Όσο απλοϊκός όμως κι αν είναι ο τίτλος, τόσο πιο διασκεδαστικός γίνεται όταν στο παιχνίδι προστίθενται παίκτες. Μέχρι τέσσερις παίκτες μπορούν παίξουν ταυτόχρονα και να συνεργαστούν στην επίλυση των γρίφων με ιδιαίτερα ευφάνταστο τρόπο. Μπορεί η δυσκολία αυτών να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά το να φωνάζεις στους συμπαίκτες σου “πέτα το σχοινί στο ματζαφλάρι να ανέβω πάνω και μετά να πάω σε αυτό το πράμα να πάρω την μπάλα να την βάλω στο άλλο πράμα” ας πούμε ότι θα κάνει τη ζωή σας δύσκολη. Γιατί ναι, το co-op του Temple of Osiris είναι από αυτά που χωρίς επικοινωνία και πραγματική συνεννόηση δεν πρόκειται να σας φτάσουν ποτέ στο τέλος του παιχνιδιού. Και ιδιαίτερα απολαυστικό θα μπορούσα να προσθέσω όταν όλοι οι παίκτες παίζετε τοπικά και όχι πίσω από firewalls και routers. Το εντυπωσιακό είναι πως τα puzzles αλλάζουν δυναμικά ανάλογα των αριθμό των παικτών που παίζουν εκείνη τη στιγμή προκειμένου να χρειαστούν όλοι για την επίλυσή τους και την απόκτηση πρόσβασης στην επόμενη περιοχή.

LC2_Screenshot_TimeBomb_Battle_1408095519[1]

Κατά το playthrought σας, θα συλλέξετε αρκετά αντικείμενα, μεταξύ άλλων όπλα και δαχτυλίδια. Τα δεύτερα όταν τα φοράτε δίνουν ειδικές ικανότητες στον χαρακτήρας σας, οι οποίες ωστόσο δύσκολα θα σας χρειαστούν με δεδομένο του ότι το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα εύκολο και το βάθος που θέλησε να δώσει η ομάδα ανάπτυξης με αυτά τα αντικείμενα κρίνεται ιδιαίτερα επιφανειακό και καλλωπιστικό. Πολύ καλός είναι ο ρυθμός του παιχνιδιού, με αρκετές στιγμές να αυξάνουν σημαντικά την αδρεναλίνη και να απαιτούν σημαντική προσοχή. Ίσως η κάμερα να είναι λίγο πιο μακρινή από ότι θα έπρεπε, μιας και σε πολλές περιπτώσεις θα αισθανθείτε “πνιγμένοι” από το πλήθος πληροφοριών στην οθόνη τη δεδομένη στιγμή.

Το παιχνίδι αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τα next-gen συστήματα και ο οπτικός τομέας είναι σαφώς πιο βελτιωμένος από αυτόν του προκατόχου του, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει για next-gen τίτλο. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις για ένα videogame που αποτελεί spin-off σε ένα μεγάλο franchise και κυκλοφορεί στην τιμή των 20€ στα ψηφιακά καταστήματα των Xbox One, PS4 και στο Steam. Το θετικό είναι ότι το framerate παρέμεινε σταθερό, αν και κλειδωμένο στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Κλείνοντας, φτάνω στο σημείο που πρέπει να βάλω έναν βαθμό στο παιχνίδι. Αν μπορούσα να μην το κάνω θα το έκανα, αφού πρόκειται για έναν εξαιρετικά διασκεδαστικό τίτλο, που ωστόσο μαχαιρώνεται πισώπλατα επειδή συνδυάζει το απλοϊκό gameplay με ένα βαρύ όνομα σαν αυτό της Lara Croft. Αν επιθυμείτε να το αγοράσετε, τότε σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να ψήσετε και μερικούς ακόμη φίλους σας, προκειμένου να πάρετε τα μέγιστα από το παιχνίδι.

 

Lara Croft & The Temple of Osiris

7.5

Βαθμός

7.5/10

Θετικά

  • Διασκεδαστικό
  • co-op 4 παικτών
  • γρίφοι που αλλάζουν δυναμικά ανάλογα τον αριθμό παικτών
  • καλή τιμή
  • όμορφο οπτικά

Αρνητικά

  • Ιδιαίτερα εύκολο
  • απλοϊκό gameplay
  • μέτρια ατμόσφαιρα

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.