Borderlands 2 [Handsome Collection Update]

H αλήθεια είναι πως όταν αντίκρισα το λογότυπο της gearbox στην αρχή των τίτλων του παιχνιδιού φοβήθηκα λίγο αφού το μυαλό μου πήγε στον προηγούμενο τίτλο της, το Duke Nukem Forever. Πάντα πίστευα πως το εν λόγω studio είναι ή του ύψους ή του βάθους. Τι συμβαίνει όμως με το νέο κομμάτι της συλλογής, Borderlands 2;

Η ιστορία του 2 ξεκινάει λίγο μετά το τέλος του πρώτου, δηλαδή στο άνοιγμα του vault. Δεν θα έχετε κενά αν δεν έχετε παίξει το 1 πάντως. Ο χαρακτήρας μας ξυπνάει σε μια παγωμένη περιοχή της Pandora από το -αν μη τι άλλο- εκνευριστικό ClapTrap. Όπως μαθαίνουμε υπάρχουν κι άλλα vaults και προφανώς πρέπει να ανοιχτούν, όχι όμως από τα “λάθος άτομα. ¨Ο “big bad guy”  της υπόθεσης, ονόματι “Handsome Jack” αποφασίζει να σκοτώσει τον νέο vault hunter κι έτσι ξεκινάει ένα ασταμάτητο κυνηγητό γεμάτο πιστολίδι, εκρήξεις και looting! Οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε είναι πολλοί και ενδιαφέροντες ενώ υπάρχουν αρκετά side quests ώστε ο καθένας να εμβαθύνει όσο θέλει στον κόσμο της Pandora, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το main quest δε βγαίνει και μόνο του (Fallout 3 είπατε;).Περισσότερα δε θα πω καθώς πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία και δε θα ήθελα να προδώσω κάποιο κομμάτι της.

Τα τεχνικά στοιχεία ήταν το κομμάτι που φοβόμουν. Τα γραφικά είναι σχεδόν αψεγάδιαστα, απολύτως “ταξιδιάρικα” όπως τα μάθαμε στο Borderlands. Γεμάτα χρώματα και λεπτομέρειες, θα περίμενε κανείς πως θα κουράζουν το μάτι μιας και είναι cel-shaded αλλά κάθε άλλο και προσφέρονται για άπειρες ώρες περιπλάνησης. Ο ήχος κι αυτός εξαιρετικός, δένει με την αίσθηση του παιχνιδιού και το ανεβάζει ακόμα περισσότερο. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο soundtrack και τα ambients και αυτό φαίνεται – ή μάλλον ακούγεται. Το μελανό σημείο της υπόθεσης είναι το AI το οποίο μερικές φορές τα παίζει και οι εχθροί κάνουν ανόητες κινήσεις. Για παράδειγμα βρήκα 3 να κρύβονται πίσω από ένα βαρέλι ή να σκάνε στους τοίχους προκειμένου να πάνε από πίσω. Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα πάντως, μάλλον μια από τις -συνηθισμένες πλέον- απροσεξίες της gearbox.

Τώρα παρακαλώ σηκωθείτε όρθιοι σε θέση προσοχής, θα πούμε για το gameplay. Αριστούργημα. Οτιδήποτε κάτω του “10 με τόνο” σε αυτόν τον τομέα θα ήταν αδικία. Όλα είναι τόσο δεμένα και εναρμονισμένα που φαντάζουν σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα all star μουσικών. Αρχικά, τα levels είναι σωστά δομημένα και δίνουν πάντα τα κατάλληλα “bonus”. Αυτό σε συνάρτηση με τα badass points (!) τα οποία δίνουν extra μόνιμα στατιστικά είναι το κάτι άλλο. Οι πόντοι αυτοί δίνονται ανάλογα με την πρόοδο σε προκαθορισμένα challenges του τύπου “κάνε 1000 ciritcals”. Ανάλογα,τώρα, με το class (commando, assassin, gunzerker, siren και στις 16 Οκτώβρη Mechromancer) υπάρχουν και τα αντίστοιχα 3 skill trees. Γνωστά πράγματα. Όμορφα είναι και τα οχήματα που καβαλάει ο παίχτης, customizable όπως και η εμφάνιση του χαρακτήρα μας μέσω των ειδικών booths που υπάρχουν σκορπισμένα στο παιχνίδι. 

Μεγάλο κεφάλαιο στο Borderlands 2 είναι τα αντικείμενα. Από όπλα έως τυπικά upgrades, shields και class upgrades όλα είναι καλοσχεδιασμένα και δένουν με όπως κι αν έχετε “στήσει” το χαρακτήρα σας. Ωραίο είναι το σύστημα σπανιότητας των όπλων που ξέρουμε από πιο παλιά rpgs, με το χρώμα να συμβολίζει την κατηγορία. Συνολικά κρατάμε έως 4 όπλα, 1 shield και από 1 class, grenade και ένα γενικής χρήσης upgrade. Μαζί με τα items θα βρίσκετε σε μικρότερη συχνότητα και ένα μοβ πράγμα, το Eridium. Ένα νέο στοιχείο, σπάνιο και πολύ ακριβό. Αυτό το χρησιμοποιείτε ως ανταλλακτικό μέσο στο Black Market για να πάρετε πιο καλά upgrades από τα συμβατικά που αποκτάτε μέσω looting. Παράδοξο εδώ είναι πως αν και σπάνιο, το Eridium βρίσκεται στα πιο άσχετα σημεία. Θα καταλάβετε τι εννοώ όταν παίξετε.

Για το multiplayer δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν, καλό co op με jump-in, πλήρης υποστήριξη από μεριάς οχημάτων/loot και σύστημα duels (PvP) για να δείτε ποιος είναι πιο καλός!

Στο “next-gen” port τα του Handsome Collection τα πράγματα πάνε ακόμα καλύτερα. Βελτιωμένο performance με πιο “δεμένη” αίσθηση (οι απροσεξίες που λέγαμε), φαίνεται πως όλα τρέχουν ένα κλικ πιο ομαλά, πιο… smooth”. Η παρουσία όλων των DLC (περίπου 14 στο σύνολο!) προσφέρει αρκετές ώρες καθώς και τον playable Psycho χαρακτήρα. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του save από την προηγούμενη γενιά, κάνοντας έτσι την αγορά-upgrade λογικότατη αφού έχει βελτιωθεί και το couch co-op. Σίγουρα αξίζει ένα ακόμα (τέταρτο για εμένα) Playthrough μιας και η όλη αίσθηση έχει γίνει καλύτερη και τα γνωστά μονοπάτια πιο γεμάτα και όμορφα. 

Εν κατακλείδι, το Borderlands 2 πήρε όλα τα καλά του προκατόχου του, πρόσθεσε αρκετά ακόμη και στέκεται στο ύψος του σαν ένα εξαιρετικό παιχνίδι, ενδιαφέρον και replayable!

Μάλλον η gearbox αποκατέστησε τη φήμη της στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μου.

Θετικά:Εθιστικό gameplay, replayability

Αρνητικά:Μικροπροβλήματα στο AI των αντιπάλων

Βαθμός: 9

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.