Οδηγός αγοράς gaming PC από 400 ευρώ

[UPDATE 2017]: Επ, το ανανεωμένο μας PC building guide είναι πλέον διαθέσιμο! Κλικ εδώ.

Το φλέγον ζήτημα των τελευταίων ετών είναι PS4 ή Xbox One, και εγώ έρχομαι να δώσω την λύση ρίχνοντας κάθε φραγμό και να προτείνω gaming υπολογιστή. “Μα Νίκο, ένα gaming PC μπορεί να κοστίσει και τρεις φορές το κόστος αγοράς του Πλέυστέσιο, δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση” έρχεται κάποιος μέτριος (και σαφώς αναγνώστης άλλου site, καθώς εμείς δεν έχουμε μέτριους αναγνώστες) να πει, χωρίς φυσικά να τον κατηγορούμε για το αφελές του λάθος.

Οπότε εσύ φίλε, αναγνώστη, βρήκες την λύση αφού το XGamers.gr έρχεται να σε βοηθήσει και να φτιάξεις το gaming PC που ταιριάζει στην τσέπη σου. Για τον σκοπό αυτό έχουμε εστιάσει σε τρία διαφορετικά builds (και υπό builds κάθε build), ώστε να επιλέξει ο καθένας τι νομίζει ότι του ταιριάζει περισσότερο.

Πριν περάσουμε στις τρεις προτάσεις μας (οικονομική, mid-range, high-end) ας αρχίσουμε με τις κόκκινες γραμμές που προσπαθήσαμε να μην περάσουμε και στις 3 περιπτώσεις. Αρχικά, επιλέξαμε τουλάχιστον 4GB μνήμης RAM, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αρκετά παιχνίδια ήδη θέτουν τα 4 ως ελάχιστη απαίτηση και τα 8 (ή παραπάνω) ως συνιστώμενη. Επίσης, προσπαθήσαμε να επιλέξουμε τον καλύτερο δυνατό gaming επεξεργαστή που μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των next-gen παιχνιδιών που (θεωρητικά) θα είναι χτισμένα να χρησιμοποιούν πολλαπλούς πυρήνες (4 ή ακόμη και 8). Παράλληλα, επιλέξαμε το ίδιο κουτί για όλα τα builds (πλην του τελευταίου λόγω μεγέθους της GPU) το οποίο φυσικά μπορεί να αλλάξει με τα γούστα σας ελεύθερα.

Battlefield 4

Gaming PC μέχρι 400€

Και περνάμε στο πρώτο, οικονομικό, gaming PC που επιλέξαμε τον οικονομικότερο επεξεργαστή της AMD με socket AM3+ έτσι ώστε να είναι εφικτή η αναβάθμισή του στο μέλλον χωρίς να χρειαστεί να ξηλώσετε και την μητρική. Μιλάμε για τον AMD FX-4300, ο οποίος διαθέτει τέσσερις πυρήνες χρονισμένους στα 3.8Ghz και θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα παιχνίδι που χρησιμοποιούν περισσότερους από δύο. Κάρτα γραφικών επιλέξαμε την GTX750 2GB OC, η οποία έχει ικανοποιητικές επιδώσεις και σε πρόσφατα παιχνίδια όπως Far Cry 4 και Watch_Dogs. Το συνολικό πακέτο ολοκληρώνεται με 4GB μνήμης RAM. Αναλυτικά:

Και βουαλά, έχουμε ένα gaming PC με 399,50€, το οποίο ωστόσο για λόγους budget δεν έχει DVD Drive και -φυσικά- λογισμικό, όπως και τα επόμενα (λαμβάνοντας υπόψιν πως όλοι έχουν ένα παρατημένο CD των Windows σε ένα συρτάρι κάπου – αλήθεια, δεν μας νοιάζει που το βρήκατε :P).

Ρεαλιστικοί στόχοι: Το νέο μας σύστημα μπορεί να πληρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις των νέων παιχνιδιών, και έτσι θεωρητικά θα είναι εφικτό να τα τρέχει στις μεσαίες ρυθμίσεις και σε ανάλυση 720p με μεγάλο αριθμό FPS. Σίγουρα θα δυσκολευτεί σε τίτλους όπως το Assassin’s Creed Syndicate ή με το να διατηρήσει σταθερό framerate στο Battlefield: Hardline, αλλά θα δώσει ικανοποιητική απόδοση βάσει χρημάτων.

Μη ρεαλιστικοί στόχοι: Υποστήριξη παιχνιδιού του 2016 στις υψηλές ρυθμίσεις και διατήρηση ανεκτού framerate (>30FPS).

Μικρές αλλαγές για μερακλήδες: Αλλαγή του επεξεργαστή με τον ακριβότερο, αλλά καλύτερο FX 6300 (+22€), προσθήκη 2GB Ram (+20€) και DVD Drive (+15€)

Dragon-Age-Inquisition-Gets-Official-Screenshots-and-Artwork-379673-2

Gaming PC μέχρι 700€

Περνάμε πλέον στην δεύτερη χρηματική κατηγορία η οποία μας δίνει περισσότερο χώρο για την επιλογή καλύτερων υποσυστημάτων για τον υπολογιστή μας. Εδώ κινούμαστε πλέον στον χώρο της Intel και των τετραπύρηνων επεξεργαστών της. Ταυτόχρονα μεταβαίνουμε στα 8GB μνήμης RAM για να είμαστε και άνετοι. Η GTX 960 μαζί με τον i5 4570 θα καταστήσει τον υπολογιστή σας ικανό να τρέχει όλα τα νέα παιχνίδια σε υψηλές ρυθμίσεις (και Full HD ανάλυση σε περιπτώσεις), διατηρώντας υψηλό ρυθμό ανανέωσης. Αναλυτικά:

Τελική τιμή στα 646€, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να προσθέσουμε επιπλέον μπιχλιμπίδια για να φτάσουμε στο όριο που θέσαμε. Μεταξύ άλλων μπορούμε να προσθέσουμε έναν SSD (+60€ για 64GB).

Ρεαλιστικοί στόχοι: Υποστήριξη όλων των νέων παιχνιδιών, πολλές φορές στις μέγιστες ρυθμίσεις και Full HD, διατηρώντας παράλληλα και υψηλό αριθμό frames ανα δευτερόλεπτο.

Μη ρεαλιστικοί στόχοι: 4K gaming, πολλαπλά monitors και υψηλές ρυθμίσεις, διατήρηση 60FPS σε όλα τα παιχνίδια στις μέγιστες ρυθμίσεις.

Μικρές αλλαγές για μερακλήδες: Αγορά της Intel i5 4570k και μητρικής που υποστηρίζει overclocking, προσθήκη επιπλέον μνήμης RAM, μεγαλύτερο κουτί για καλύτερη ροή αέρα, και πιθανώς υδρόψυξη για να προστατέψετε την επένδυσή σας.

watch333

Gaming PC με 1000€ (…παρά κάτι)

Και τώρα φτάσαμε στο τρίτο και τελικό build όπου θα χτίσουμε το απόλυτο gaming PC, το οποίο δεν πρόκειται να μασήσει σε οποιονδήποτε τίτλο που θα τον δοκιμάσετε. Εδώ μεταβαίνουμε στην σειρά i7 της Intel, αλλά και στην ολοκαίνουρια GTX 970 της nVidia που δεν θα πτοηθεί να τρέχει τα παιχνίδια σας στις μέγιστες ρυθμίσεις και σε Full HD αναλύσεις. Αναλυτικά:

Τελική τιμή 995€ για ένα μηχάνημα που δεν πρόκειται να λυγίσει σε κανέναν τίτλο. Όπως και προηγουμένως, η προσθήκη SSD ή υδρόψυξης είναι προαιρετική, αλλά συνίσταται.

Ρεαλιστικοί στόχοι: Όλα τα παιχνίδια στις μέγιστες ρυθμίσεις, 4K gaming

Μη ρεαλιστικοί στόχοι: Δεν φτιάχνει καφέ

Μικρές αλλαγές για μερακλήδες: Και πάλι, η αλλαγή του επεξεργαστή με τον ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή για αχαλίνωτο overclocking.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.