Need for Speed

Η κουρασμένη σειρά Need for Speed χρειαζόταν καιρό τώρα ένα ξύπνημα. Αυτό ήρθε με τη μορφή ενός πλήρους reboot, του Need for Speed που προσπαθεί να επαναφέρει τις παλιές δόξες των NFS Underground. Δε θα αναλύσουμε πολύ, απλά θα δώσουμε μια σούμα των στοιχείων ώστε οι παλιοί να καταλάβουν τι παίζει και οι νέοι να ψηθούν ή να αποθαρρυνθούν αναλόγως.

Ξεκινάμε την παρουσίαση με τι άλλο; Την ιστορία! Η ιστορία είναι κακογραμμένη και κωμικοτραγική γεμάτη blah χαρακτήρες, αλλά ευτυχώς είναι σύντομη με μόλις 79 events. Βέβαια θα μου πεις, τι μας νοιάζει; Ναι, δε μας νοιάζει, αλλά πόσες φορές να δεις fist bumps και να ακούσεις για hashtags; Τέλος πάντων. Προχωράμε στο ζουμί.

Αμάξια. Επιτέλους η σειρά επιστρέφει στο ατελείωτο customization των οχημάτων, και όχι μόνο. Πέρα από τις άπειρες επιλογές για τα μηχανικά της κούρσας, αντίστοιχα πολλές είναι και οι επιλογές για την εμφάνιση, επιτρέποντας έτσι να φτιάξουμε το αυτοκίνητο ακριβώς όπως το θέλουμε. Δε θα βρείτε την τεράστια ποικιλία που μας καλόμαθαν τα Gran Turismo και Forza εδώ, μιας και μπορούμε να έχουμε το πολύ ως πέντε οχήματα στο γκαράζ. Το οποίο βρίσκω υπεραρκετό. Σχεδόν πάντα σε τέτοιους τίτλους ξεκινώ και τερματίζω με το ίδιο όχημα αφού βρίσκω τη διαδικασία αναβάθμισης την πιο ενδιαφέρουσα του στυλ.

Το βασικό όμως πρόβλημα είναι όλα τα άλλα. Καλά τερμάτισες το story, έφτιαξες και το αμάξι των ονείρων σου. Μετά; Η μονίμως-online τακτική μπορεί να εννοεί πως γίνεται χαμός από αγώνες, αλλά δεν. Βασικά δεν έχει καν νόημα αυτή τη τακτική μιας και απλά κουράζει μη επιτρέποντας το pause κατά τη διάρκεια των solo αγώνων και γενικά ψόφιο multiplayer. To mode που αξίζει περισσότερο, είναι το Outlaw. Όλα τα βασικά modes στον ανοιχτό χάρτη και πακέτο η αστυνομία που θέλει παιχνιδάκια.

https://www.youtube.com/watch?v=vLQGXHy5m6Y

Τέλος, να σχολιάσουμε λίγο τα τεχνικά. Η σειρά έχει προϊστορία στο ρεαλισμό και δε την ξεχνάει. Οπτικά το Need for Speed είναι eye candy. Ο φωτορεαλισμός έχει πάει ψηλά, εξαιτίας του σπρωξίματος από τα Forza, και η Ghost Games ακολουθεί κατά πόδας. Ο ήχος κι αυτός σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, με ρεαλιστικά εφέ και μουσικές που ταιριάζουν. Στα ίδια επίπεδα και ο χειρισμός, ειδικά στα drift δίνει ρέστα. Γενικά άψογος τεχνικός τομέας.

Κλείνοντας, το reboot δεν είναι όμως ένα παιχνίδι που αναβιώνει τη σειρά. Είναι ένας καλός racing τίτλος με εξαίσιο τεχνικό τομέα, πολύ customization και τέλος.

 

Need for Speed

7

Βαθμός

7.0/10

Θετικά

  • Ωραία αίσθηση οδήγησης
  • οπτικός τομέας

Αρνητικά

  • Online-only
  • κακή AI

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.