Galaxy of Pen and Paper

To Galaxy of Pen and Paper είναι το sequel των παλιότερων Knights of Pen and Paper 1 και 2, και το επόμενο παιχνίδι της Behold Studios μετά το Chroma Squad. Επειδή δε βρίσκω εύκαιρο το κείμενο των Knights για να παραθέσω τα βασικά, θα το πάμε από την αρχή.

Η λογική είναι απλή για τους γνώστες των pnp παιχνιδιών (λέγε με Dungeons & Dragons και άλλα τέτοια με παράξενα ζάρια). Έχουμε έναν DM, παίκτες και πάμε. Το παιχνίδι έχει ως σλόγκαν “Anyone can be a game master”, μιας και πρόκειται για εξομοίωση κανονικής παρτίδας. Τι θα πει αυτό; Το βασικό μέρος της οθόνης είναι το τραπέζι που κάθονται οι παίκτες μας, ένας από τη μία μεριά που εξιστορεί και περιγράφει και από την άλλη ως τέσσερα άτομα ο καθένας με το δικό του ήρωα-Ingame χαρακτήρα. Στο υπόλοιπο μέρος της οθόνης βλέπουμε σε γραφική αναπαράσταση τα όσα συμβαίνουν στις περιπέτειες των παικτών μέσα στο επιτραπέζιο. Το Setting του campaign μας είναι -προφανώς- διαστημικό. Από εκεί και πέρα μπλεκόμαστε σε ένα σωρό διαφορετικά quests γεμάτα αναφορές σε pop culture, χιούμορ και κακίες.

Το gameplay είναι αρκετά απλό. Στους διαλόγους επιλέγουμε ποιος χαρακτήρας θα αντιδράσει, και κάθε χαρακτήρας προφανώς αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με το class και τα attributes του. Περνώντας στη μάχη, αυτή είναι turn based. Απλά και ξάστερα.

Εκεί που το θέμα μπερδεύεται λίγο είναι στα side quests. Υπάρχει ένας quest generator ο οποίος δεν είναι άμεσα ξεκάθαρο πως λειτουργεί, με αποτέλεσμα αρκετά wipes θα έλεγα.

Τεχνικά, κλασσικά της Behold. Πιξελωτά γραφικά με ξεκάθαρο σχεδιασμό, μπλιμπλίκια στον ήχο, φούσκες με διαλόγους και αμεσότητα στο χειρισμό. Όμορφα.

Καλά όλα αυτά, αλλά που χάνει; Είναι μεν όμορφο αλλά το setting το κάνει λίγο μουντό, ενώ οι χαρακτήρες που συναντάμε δεν είναι τόσο καλογραμμένοι όσο θα περιμέναμε με γνώμονα τους προηγούμενους τίτλους του Studio, όπως και το gameplay το οποίο μάλλον αρχίζει να κουράζει μετά από τέσσερις τίτλους. Σίγουρα αξίζει μια ματιά, και ίσως φέρει κόσμο στον κόσμο των pen and paper παιχνιδιών, αλλά δεν πιστεύω πως θα ξετρελάνει. Αντίστοιχα δείτε τα Knights of Pen & Paper, για απόλυτη pnp εμπειρία καφρίλας!

Galaxy of Pen and Paper

7.2

Βαθμός

7.2/10

Θετικά

  • Διασκεδαστικοί διάλογοι
  • Ωραία pen and paper εμπειρία

Αρνητικά

  • Ανιαροί npcs
  • Μουντά γραφικά
  • Επαναλαμβανόμενο gameplay

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.