Resident Evil Revelations |Review

Η αλήθεια είναι πως με τα τελευταία παιχνίδια της, η σειρά είχε ξεφύγει από τα πρότυπα που έστησε την προηγούμενη δεκαετία και τόσοι gamers αγάπησαν. Ο νέος τίτλος του franchise, το Revelations έρχεται για να δώσει στους νοσταλγούς ένα λόγο να χαρούν μιας και το port από το 3DS είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι! Το Resident Evil: Revelations κυκλοφόρησε αρχικά σαν αποκλειστικός τίτλος της φορητής κονσόλας της Nintendo, ενώ το 2013 έγινε remaster για να μεταφερθεί στις οικιακές κονσόλες που ήταν διαθέσιμες την εποχή, τα Xbox 360, PS3 και το Wii U. Τέσσερα χρόνια μετά, η Capcom αποφασίζει να φέρει εκ νέου το παιχνίδι στο προσκήνιο, και όχι άδικα, αφού είναι ένας τίτλος που οι φίλοι της σειράς αγάπησαν για την επιστροφή του στο horror κομμάτι, πολύ πριν έρθει το εξαιρετικό Resident Evil 7.

Το παιχνίδι ξεκινάει με την Jill και τον -νέο συνεργάτη- Parker Luciani να ξεκινούν μια αναζήτηση για τον Chris και την -επίσης νέα- Jessica Sherawat. Oι τελευταίοι πήγαν εκεί Ο δρόμος βγάζει τους πρωταγωνιστές μας στο κρουαζιερόπλοιο Queen Zenobia. Αργότερα μαθαίνουμε πως ο Chris και η Jessica πήγαν εκεί με σκοπό την αναχαίτιση μιας ομάδας τρομοκρατών, τους Veltro. Οι τελευταίοι έχουν στην κατοχή τους μια παραλλαγή του T-Virus, ονομαζόμενη T-Abyss virus. Με το όπλο αυτό κατέστρεψαν την Terragrigia, μια πόλη πρότυπο του παγκόσμιου πολιτισμού και τώρα απειλούν όλο τον πλανήτη. Φυσικά το πλοίο βρίθει από τερατόμορφα ανθρωποφάγα πλάσματα οπότε η δουλειά του διδύμου δεν είναι εύκολη. Επιπλέον ενδιαφέρον στην πλοκή δίνει η εναλλαγή χαρακτήρων που γίνεται σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού. Θα κληθούμε να χειριστούμε τον Chris ή τους Quinn και Keith, πράκτορες της BSAA, βλέποντας έτσι τα γεγονότα από αρκετές οπτικές γωνίες. Το παιχνίδι χωρίζεται σε 14 episodes που παρουσιάζονται με τη μορφή τηλεοπτικής σειράς. Κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια περίπου μισή ώρα οπότε μιλάμε για 7-8 ώρες παιχνιδιού. Πέραν αυτών, στο replayability δίνει αρκετά το Raid Mode. Εδώ καλούμαστε σε co-op mode να καθαρίσουμε κάθε chapter με καλό χρόνο. Αν φυσικά δε λάβουμε υπόψιν τα boss fights και τους γρίφους…

Χρειάζεται να αναφέρουμε πως η έκδοση του παινχιδιού για Xbox One, PS4 και Nintendo Switch (όταν η τελευταία κυκλοφορήσει) περιλαμβάνει την δυνατότητα New Game+, όταν ολοκληρωθεί το campaign, που σας επιτρέπει να ξαναπαίξετε τα επεισόδια χωρίς να χάσετε unlockables και όπλα, ενώ το Hell Mode της φορητής έκδοσης έχει αντικατασταθεί με το Inferno, που ουσιαστεί αποτελεί το μεγαλύτερο “σκαλοπάτι” δυσκολίας.

Πατώντας πάνω στα χνάρια των προκατόχων του, το Resident Evil Revelations δεν είναι μονόδρομος. Τα πήγαινε-έλα μέσα στο πλοίο είναι πολλά μιας και με κάθε νέα ανακάλυψη δίνονται στοιχεία για κάποιο κομμάτι που δεν είχαμε πρόσβαση πριν. Οι περιοχές παραμένουν “καθαρές” τις περισσότερες φορές αυξάνοντας έτσι την αίσθηση εγκατάλειψης και τρόμου που δίνει το -κατά τα άλλα- υπερπολυτελές πλοίο. Μοναδικό πταίσμα είναι το respawn των κιβωτίων που περιέχουν πυρομαχικά μα ίσως είναι εσκεμμένη παράβλεψη. Αυτό διότι τα διαθέσιμα πυρομαχικά είναι πάντα λιγοστά και πολλές φορές δεν επαρκούν/αντιστοιχούν στους κινδύνους που η Jill και ο Parker καλούνται να εξουδετερώσουν.

Αν και τα απλά τέρατα παρακάμπτονται σχετικά εύκολα, τα διάφορα bosses θέλουν γερές δόσεις μολυβιού μέχρι να πεθάνουν. Αυτό σε συνδυασμό με τη δύναμή τους τα κάνει αρκετά challenging, ακόμα και στη μεσαία δυσκολία. Προσθέστε σε αυτό και το μικρό πλήθος των πυρομαχικών και medical herbs και έχετε μια εξαιρετικά αγχωτική εμπειρία αφού τις περισσότερες φορές ο τελευταίος εχθρός θα πέσει με την τελευταία διαθέσιμη σφαίρα ή ακόμη χειρότερα οι σφαίρες θα τελειώσουν πριν τους εχθρούς αναγκάζοντας τον παίκτη σε load. Ζόρικα πράγματα. Ακόμα και το customization των όπλων ορισμένες φορές  δε φαίνεται αρκετό. Τα όπλα αναβαθμίζονται με τη χρήση των Custom parts packs που βρίσκουμε διάσπαρτα στο κρουαζιερόπλοιο. Στην αναζήτηση βοηθάει ένα νέο gadget το οποίο σκανάρει το χώρο για τυχόν αντικείμενα. Επίσης μαζεύει πληροφορίες από τους εχθρούς και παράγει αντιβιοτικά κρατώντας τη Jill ζωντανή για περισσότερο χρόνο.

Τεχνικά ο τίτλος στέκει στο ύψος των περιστάσεων. Το πλοίο είναι άρτια σχεδιασμένο και κάθε περιβάλλον δίνει ακριβώς την αίσθηση παρακμής και θανάτου που ταιριάζει. Σε αρκετά cinematics οι λεπτομέρειες είναι στα όρια του eye candy και γενικά δε θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Τα τέρατα φαίνονται λίγο σαν καρικατούρες μερικές φορές μα μιας και έχουν ξεφύγει από τον παλιό T-Virus και τα στενά όρια του “zombie” δε φαίνονται άσχετα με το θέμα του παιχνιδιού. Οι περιοχές που χρειάζονται load κρύβονται πολύ καλά και δεν σταματάνε τη ροή του παιχνιδιού ενώ ο ήχος είναι σε καλά επίπεδα επίσης. Τα ambients και τα effects ακούγονται όπου πρέπει και για όσο πρέπει αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους του παίκτη. Έλλειψη εδώ η απουσία ενός καλύτερου original score. Σχεδόν αμελητέα όμως. Σίγουρα, το σύνολο του παιχνιδιού μαρτυράει ότι ο τίτλος ήταν σχεδιασμένος για ένα αδύναμο, φορητό, σύστημα, παρά την όποια δουλειά που είχε γίνει και το 2013, αλλά και σήμερα με την κυκλοφορία του στα Xbox One, PS4 και στο Switch αργότερα μέσα στη χρονιά. Η επιπλέον δουλειά που έχει γίνει για την κυκλοφορία του στις σύγχρονες κονσόλες είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν αλλάζει ριζοσπαστικά το αποτέλεσμα. Δεν χαλάει την εμπειρία, αρκεί πριν προβείτε στην αγορά του παιχνιδιού να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να δείτε κάτι αντίστοιχο του 2017, αλλά κάτι που πίσω στο 2013 ήταν απλά καλό. Αν κάποιος τοποθετήσει το δισκάκι στο tray ελπίζοντας ένα παιχνίδι αντίστοιχο με το Resi 7, τότε σίγουρα θα απογοητευτεί.

Συνοψίζοντας, το Resident Evil Revelations είναι ένας τίτλος άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς της σειράς. Αρκετά τρομακτικός και αγχωτικός, με γερές δόσεις ψαξίματος και δυνατούς εχθρούς. Συμπληρώνοντας με όμορφα γραφικά και εξαιρετική ατμόσφαιρα, δεν πρέπει να ξεφύγει από καμία συλλογή.

 

Resident Evil Revelations

8.5

Βαθμός

8.5/10

Θετικά

  • Αγχωτικό
  • Καλά γραφικά (3DS, PS3, Xbox360)
  • Δίνει την παλιά καλή αίσθηση της σειράς

Αρνητικά

  • Γραφικά όχι επιπέδου 2017
  • Χειρισμός

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.