Ένα προσθετικό μέλος βασισμένο σε video game απέσπασε Ρεκόρ Γκίνες

Το προσθετικό χέρι του Daniel Melville είναι το πρώτο προσθετικό μέλος βασισμένο σε βιντεοπαιχνίδι, που μάλιστα κατέκτησε κι ένα Ρεκόρ Γκίνες!

Η Αγγλική εταιρία Open Bionics κατασκεύασε το “Jensen arm” εμπνευσμένη από το χέρι του Adam Jensen, πρωταγωνιστή της σειρά Deux Ex της Square Enix. Ο τίτλος πραγματεύεται ένα μέλλον με ρομποτικές βελτιώσεις σώματος.

Φορώντας το χέρι σε αρκετά gaming events, ο Daniel λέει: “δείχνω στον κόσμο πως δεν είναι ένα κομμάτι για cosplay αλλά κάτι λειτουργικό που χρησιμοποιώ στην κανονική μου ζωή. Μου άλλαξε τη ζωή.”

Όταν η ομάδα του Deus Ex ξεκίνησε να σχεδιάζει το Human Revolution το 2007 δεν περίμεναν πως τα βιονικά προσθετικά μέλη θα φτάσουν σε αυτό το επίπεδο ως το 2026, λέει η Samantha Payne, co-founder της Open Bionics, και συνεχίζει.

Το σύστημα ελέγχου στα χέρια, ο τρόπος που λειτουργούν είναι το στάνταρ σύστημα όλων των προσθετικών. Παρ’ όλα αυτά το μοναδικό είναι ο τρόπος που είναι σχεδιασμένα – έρχονται από έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας όπως αυτοί των Deux Ex, Star Wars ή της Marvel. Είναι εξ’ολοκλήρου 3d printed και μπορούμε να τα κάνουμε πολύ μικρά για παιδιά. Μετά το χέρι του Dan φτιάξαμε ένα μικρότερο Jensen arm για ένα 10χρονο κοριτσάκι στην Αγγλία, την Tilly.

Για την ιστορία, το ρεκόρ έχει να κάνει τόσο με το χρόνο που έκανε το χέρι να φτιαχτεί όσο και με την ιδέα, μιας και η Open Bionics συνεργάστηκε με την ομάδα των Deus Ex για να βγει αυτό το πανέμορφο αποτέλεσμα. Η ιδέα μπήκε τον Απρίλιο του 2015 και η ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2016. Το ίδιο το χέρι του Daniel πήρε μόλις ένα μήνα από την παραγγελία μέχρι να είναι λειτουργικό και να μπορεί να το φορέσει, αλλάζοντας τη ζωή του.

Ο Dan, η Open Bionics και το Jensen arm βρίσκονται στο  Guinness World Records Gamer’s Edition μαζί με ένα εκτενές Q&A της Samantha Payne.

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.