FIFA 19 | Review

Το FIFA 19 είναι όλα όσα ήλπιζα σε ένα παιχνίδι. Η EA έκανε – για μία ακόμα φορά – αυτό που έπρεπε. Πήρε το FIFA 18, το εξέλιξε, το βελτίωσε σε επίπεδο gameplay και πρόσθεσε περιεχόμενο που οι φίλοι της σειράς το ήθελαν για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Το FIFA 19 είναι κατα πολύ βελτιωμένο από την περσινή του έκδοση. Προφανώς, και το χεράκι του έβαλε εδώ η εξαγορά των δικαιωμάτων του Champion’s League, μετά από μία αψυχολόγητη κίνηση από πλευράς Konami να μην τα ανανεώσει και να χαρίσει επί της ουσίας στην EA και το FIFA το μεγαλύτερο χαρτί του αντίπαλου δέους.

Το gameplay φέτος είναι πιο polished από ποτέ. Συγχωρέστε με για τον αγγλικό όρο, αλλά πραγματικά είναι η καλύτερη ορολογία που μπορεί να περιγράψει το φετινό FIFA. Προβλήματα που τα παιχνίδια κουβαλούσαν για δεκαετίες έχουν εξαλειφθεί. Το ραντάρ δουλεύει πλέον, τα χρώματα των ομάδων είναι ξεκάθαρα, κι αν δεν είναι η κάθε ομάδα έχει το δικό της σχήμα. Η εναλλαγή των παικτών, κάτι που η EA είμαστε σίγουροι πως έχει φάει πολλά βρισίδια του τύπου “ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ ΤΙ ΜΟΥ ΤΟΝ ΔΙΝΕΙΣ ΚΩΛΟΜΗΧΑΝΗΜΑ”, πλέον δουλεύει. Και δουλεύει σωστά. Και ακόμη καλύτερα, το παιχνίδι εμφανίζει έναν ημιδιάφανο μαρκερ πάνω από δεύτερο παίκτη, ώστε να σε ενημερώσει ποιον παίκτη θα σου δώσει τον έλεγχο πατώντας το R1. Τόσο εύκολο ρε EA, γιατί σου πήρε μια δεκαετία να το φτιάξεις;

Αυτό που επίσης θα παρατηρήσετε είναι οι επιθετικές επεμβάσεις των παικτών, ακόμα και αυτών που έχετε τον έλεγχο εκείνη την στιγμή. Σκηνές όπου η μπάλα περνάει δίπλα από έναν δικό σας παίκτη και αυτός δεν κάνει προσπάθεια να κλέψει και να ανακτήσει την κατοχή και να βγει στην αντεπίθεση. Παράλληλα, έχει υπάρξει ανανέωση του συστήματος εκτέλεσης σουτ. Το λεγόμενο timed shooting είναι ένα νέο στοιχείο όπου χτυπώντας το πλήκτρο του σουτ (Β για Xbox στο classic controll setup) την κατάλληλη στιγμή είστε σε θέση να εξαπολύσετε ένα σουτ κορυφαίου επιπέδου. Μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη λειτουργία όσο θα διαρκέσει, γιατί υποψιαζόμαστε ότι με τα πρώτα updates το όλο θέμα θα φάει nerf.

Το Ultimate Team είναι για μία ακόμα φορά ο πόλος έλξης των παικτών που θα αφιερώσουν εκατοντάδες ώρες στο παιχνίδι. Οι διαφορές εδώ δεν είναι σημαντικές, αφού άλλωστε σύστημα που νικάει δεν αλλάζει. Μία ενδιαφέρουσα προσθήκη ειναι το Division Rivals, όπου μπορείτε να αντιμετωπίσετε παίκτες αντίστοιχου επιπέδου. Για όσους ενδιαφέρεστε για το κλασσικό career mode, εδώ δεν συναντούμε αλλαγές με το περσινό παιχνίδι, τόσο στο player mode όσο και στο manager. Αξίζει να αναφέρουμε τα house rules ως δυνατότητα επιλογής σε Kick-off παιχνίδια, με αγαπημένο μας το mode όπου για κάθε γκολ που σκοράρετε χάνετε και έναν παίκτη – τυχαία. Επιπλέον ενδιαφέρουσες επιλογές για να χαλάσετε μερικές φιλίες είναι το No Rules και η λειτουργία που τα γκολ εκτός περιοχής μετράνε για 2 (μπάζετ-μπίτερ γκολ εκτος περιοχής στο 90 και σπασμένη τηλεόραση incoming).

Περνώντας στο κομμάτι των δικαιωμάτων, εδώ τα πράγματα για το FIFA 19 είναι λίγο πολύ γνωστά. Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι πλήρως licensed, συμπεριλαμβανόμενου της Premier League, του Ισπανικού πρωταθλήματος, της Serie A και φυσικά των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εκδηλώσεων της UEFA, Champions League και Europa League.

Από Ελληνικές ομάδες, υπάρχουν οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, καθιστώντας την Super League το πρώτο πρωτάθλημα του παιχνιδιού που έχει δύο πρωταθλήτριες από την ίδια χώρα, ταυτόχρονα. Τα στατιστικά των ελληνικών ομάδων μπορείτε να δείτε εδώ.

To The Journey επιστρέφει και φέρει τον υπότιτλο Champions. Παίρνουμε εκ νέου τον ρόλο του Alex Hunter, ο οποίος κερδίζει την μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης (σημειώνουμε πως το παιχνίδι βρισκόταν σε ανάπτυξη όσο ο Ρονάλντο έπαιζε στη Ρεάλ, γεγονός που έπαιξε κι αυτό το ρόλο της επιλογής), με στόχο να βοηθήσει την ομάδα της Ισπανίας να ξανακατακτήσει το Champion’s League. Γιατί προφανώς τώρα που η EA έχει τα δικαιώματα του Champion’s League θα έπρεπε να χτίσει ένα story γύρω από αυτό. Το Journey συνολικά και φέτος, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Σε κάθε αγώνα έχεις μερικές προσδοκίες του προπονητή που θα πρέπει να εκπληρώσεις, ενώ σε πολλά σημεία οι διάλογοι κουράζουν. Πολύ καλό για να περάσετε την ώρα σας ανάμεσα από ματσάκια με φίλους και Ultimate Team, αλλά ας πουμε πως και να έλλειπε μπορεί και να μην το προσέχαμε ιδιαίτερα.

Πριν κλείσουμε, αξίζει να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα ανάπτυξης για την δουλειά που έγινε σε τεχνικό επίπεδο. Συνολικά ο οπτικός τομέας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχουν προστεθεί δεκάδες νέα animations, οι παίκτες των μεγάλων πρωταθλημάτων έχουν αγγίξει επίπεδα φωτορεαλισμού, ενώ το παιχνίδι τρέχει εντελώς ομαλά. Έχοντας δοκιμάσει και την έκδοση για υπολογιστές, το FIFA 19 μπορεί να παίξει ακόμη και σε low-end κάρτα γραφικών ενός ultra book (MX-150 πχ), ενώ μία κάρτα πενταετίας δεν θα δυσκολευτεί να το τρέξει σε υψηλές ρυθμίσεις.

Συνοπτικά, το FIFA 19 κάνει όλα αυτά που περιμέναμε να κάνει. Η EA πήρε τον εξαιρετικό περσινό τίτλο, άκουσε το feedback των παικτών, τελειοποίησε το gameplay εξαφανίζοντας προβλήματα που ταλάνιζαν το παιχνίδι για δεκαετίες και πρόσθεσε το Champion’s League. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Το FIFA 19 είναι ήδη διαθέσιμο στα καταστήματα, ενώ σε PSN, Xbox Live και Origin υπάρχει demo.

Ευχαριστούμε τη BANDAI NAMCO Entertainment Hellas που μας παρείχε το παιχνίδι.

FIFA 19

69.99€
9

Βαθμός

9.0/10

Θετικά

  • Polished gameplay
  • Champion's League
  • House rules
  • Πολύ περιεχόμενο
  • Τεχνικός τομέας.

Αρνητικά

  • Το Journey παραμένει στάσιμο
  • Τα timed shoot είναι ίσως καμιά φορά υπερβολικά

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.