Μία ψύχραιμη αντίδραση στην απαγόρευση πρόσβασης στα τορρεντάδικα

Η απαγόρευση πρόσβασης στα τορρεντάδικα και τις υπηρεσίες προβολής online ταινιών είναι πλέον γεγονός κυρίες και κύριοι. Και με την βούλα πλέον, έγινε αυτό που την περασμένη δεκαετία ακούγαμε κατά καιρούς. Χθες, η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) όταν, μετά από αίτηση της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), υποχρέωσε τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση σε 40 ονόματα χώρου (domain names), ανάμεσά τους και μεγάλα ονόματα του εξωτερικού, αλλά και μικρότερες σελίδες που απευθύνονταν στο ελληνικό κοινό.

Δεν θα πάω να σας το παίξω αθώα περιστερά. Όλοι μας έχουμε μπει και έχουμε κατεβάσει κάτι, κάποτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις υπολογιστή και ADSL και να μην έχεις ψάξει να δεις μια σειρά. Εκτός κι αν η μισή Ελλάδα έχει δει Game of Thrones και Breaking Bad από τα Nova Cinema. Διάολε, η μισή Ελλάδα στο αμάξι της έχει μουσική σε στικάκι κατεβασμένη από το Youtube. Κανείς δεν είναι αθώος.

Τα πράγματα εν έτει 2018 είναι λίγο καλύτερα, μιας και στην χώρα μας υπάρχει πια το Netflix. Δεν πρόκειται να κάτσω να κάνω προώθηση στην υπηρεσία, δεν με πληρώνει καν. Ωστόσο αν κάποιος από την εταιρία ενδιαφέρεται, μπορεί να μου στείλει ενα DM να γίνω brand ambassador. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι, αν τα πράγματα γινουν πιο αυστηρά, τουλάχιστον θα υπάρχει μία υποτυπώδη (και φθηνή) λύση προκειμένου να μην καταλήξουμε να βλέπουμε όλη μέρα GNTM και Nomads.

Γιατί, ναι μεν, οι εταιρίες κλήθηκαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση, αλλά καμία δεν την βολεύει να την μπλοκάρει εντελώς. Άλλωστε, πελάτες θα χάσουν. Είναι πολύς κόσμος που έχει το ιντερνετ για ψυχαγωγία, στην καλύτερα κανα social media. Προφανώς και δεν τους βολεύει να μπλοκάρουν πλήρως την πρόσβαση. Μέσω VPN η δουλειά γίνεται, και τα VPNs πλέον υπάρχουν παντού. Μέχρι και ο Opera έχει ενσωματωμένο και δωρεάν. Αν οι πάροχοι ήθελαν να μπλοκάρουν εντελώς την πρόσβαση, πιστέψτε με, θα το είχαν κάνει. Και ούτε το VPN θα άλλαζε κάτι, ούτε η επίκληση στην Παναγία.

Όλα αυτά μέχρι να παρθεί σιγά σιγά η απόφαση να γίνουν τα πράγματα πιο αυστηρά, στα πρότυπα μερικών άλλων Ευρωπαικών χωρών, που για ότι κατεβάσεις έρχεται αντίστοιχο πρόστιμο στο σπίτι σου. Να μπουκάρουν τα SWAT και να σου παίρνουν τον σκληρό δίσκο. Δεν ξέρω πόσο απέχουμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η λογική λέει πως μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει -πλέον- να θεωρείται πιθανή. Και εδώ πρέπει να σκεφτούμε αν θέλουμε όντως να είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι σαν χώρα, ή να μπούνε νόμοι και να τηρούνται. Γιατί σε κανέναν δεν αρέσει τιποτα από τα δύο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει.

Προφανώς, η εξέλιξη αυτή δεν είναι ιδανική. Πολλοί θα πουν ότι δεν είναι καν δημοκρατική. Αλλά εδώ έρχεται το θέμα της προστασίας της περιουσίας ανθρώπων. Αν εγώ αύριο λανσάρω ένα λογισμικό στο οποίο έχω αφιερώσει χρόνο, ενέργεια και χρήμα, και όλοι το καβατζώσετε από το Pirate Bay, τότε μάλλον δεν θα είμαι πολύ ικανοποιημένος. Και πριν προλάβεις, εσύ φίλε αναγνώστη, να σκεφτείς, “η ΕΑ μας κλέβει, θα την κλέψω κι εγώ”, θέλω να σε ρωτήσω αν η Telltale σε έκλεψε ποτέ και την έκλεψες κι εσύ. Γιατί η Telltale έκλεισε, όχι γιατί τα παιχνίδια της δεν ήταν καλά, αλλά γιατί ήταν πρώτα σε πειρατικά downloads.

Η πειρατεία δεν είναι λύση. Όμως η πειρατεία είναι και χαζομάρα. Το να κατεβάσεις την νέα σεζόν του Stranger Things, όταν μπορείς να το δεις με μία συνδρομή των 10 ευρώ, είναι χαζό. Γιατί δεν δίνεις κανένα κίνητρο σε έναν κολοσσό όπως το netflix να κάνει μία σοβαρή επένδυση στην χώρα σου. Να σου φέρει δικαιώματα από περισσότερες σειρές. Προσωπικά, αυτή η εξέλιξη λίγο με επηρεάζει. Κι αν κάτι με νευρίασε, ήταν το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε σελίδες με υπότιτλους. Σελίδες που παιδιά κάθονται και κάνουν αφιλοκερδώς ποιοτική δουλειά και έρχεται κάποια δημόσια υπηρεσία να τους βγάλει παράνομους. Αυτό είναι το πραγματικό κρίμα, όχι ότι ο Κώστας από το Χαλάνδρι θα πρέπει να κόψει 3 καφέδες ώστε να δει την επιστροφή του House of Cards στο Netflix. Ο Κωστόπουλος ξεκίνησε το ξεβλάχεμα, ο Μπούγας το συνεχίζει.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.