Red Dead Redemption 2 |Review

Εντάξει, πριν καν παραλάβω το παιχνίδι ήξερα τι πρέπει να περιμένω. Διάολε, ήξερα από το 2009, όταν έπαιζα στο Xbox 360 το πρώτο Red Dead Redemption ότι αν η Rockstar κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο στα -γερασμένα ήδη- Xbox 360 και Playstation 3, στην επόμενη γενιά θα κάνει παπάδες.

Και δεν πέσαμε έξω. Το Red Dead Redemption 2 είναι αυτό που περίμενε κάθε λάτρης της σειράς. Κάθε φαν των παιχνιδιών της Rockstar. Το πρώτο παιχνίδι της Rockstar για τα Playstation 4 και Xbox One είναι γεγονός και βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία. Και μετά από ένα κουραστικό, μακροσκελές και εκνευριστικό installation (σημειώνουμε ότι το παιχνίδι κυκλοφορεί σε 2 Blu-Rays και η εγκατάστασή του ειναι στα 100GB), η άγρια δύση ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας. Αρκετά με τα εισαγωγικά, ας περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης.

Το παιχνίδι ανοίγει με την συμμορία του Dutch να προσπαθεί να ξεφύγει από τους τοπικούς σερίφηδες μέσα σε μία χιονοθύελλα, όταν η ληστεία στο Blackwater δεν στέφθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Εκεί συναντάμε τον βασικό πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, τον Arthur Morgan. Το παιχνίδι μας τοποθετεί το 1899, κάνοντάς το ουσιαστικά prequel του πρώτου Red Dead Redemption. Θυμίζουμε πως τα γεγονότα του πρώτου τίτλου έλαβαν χώρα μία δεκαετία μετά, το 1911.

Η όλη ιστορία ξετυλίγεται ιδανικά, φέρνοντας στο μυαλό μας μερικά από τα κλασσικά spaghetti westerns, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο. Γνώριμες φάτσες, συμπεριλαμβανομένου του πολυαγαπημένου John Marston, θα κάνουν την εμφάνισή τους κατά την διάρκεια της ιστορίας, δίνοντας επιπλέον βάθος σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα settings σε videogames. Άλλωστε, τα western στην βιομηχανία είναι πολύ λίγα, αφού πολλοί το επιχείρησαν, ελάχιστοι πέτυχαν να προσφέρουν μία αυθεντική εμπειρία.

Προσωπικά, είμαι πάντα προκατειλημμένος με τα open-world παιχνίδια που βασίζονται στην ιστορία. Τα θεωρώ χαοτικά. Με ασυνέχειες. Χωρίς συνοχή και φυσική ροή, όπως θα είχε ένα κλασσικό story-based game όπως το Max Payne. Αλλά εδώ έρχεται η Rockstar να με διαψεύσει, δείχνοντας πόσο καλοδουλεμένο είναι το παιχνίδι σε όλα τα σημεία. Η υπόθεση του Red Dead Redemption 2 ξετυλίγεται φυσικά. Οι χαρακτήρες του τίτλου συστήνονται μεθοδικά, με σκοπό. Η Rockstar δεν μας πετάει είκοσι χαρακτήρες από την πρώτη σκηνή με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε κανέναν. Ούτε καν τα ονόματά τους. Όσο το παιχνίδι εξελίσσεται θα αντιληφθείτε ότι με όλους του βασικούς χαρακτήρες υπάρχει δέσιμο. Γιατί ο καθένας τους έχει κάτι να πει. Κάτι να παρουσιάσει. Ένα background που θα έλεγε ο Ford του Westworld, να στηρίξει την προσωπικότητά του. Ο καθένας συνεισφέρει στην ιστορία που έχει γράψει η Rockstar. Και την έχει γράψει καλά.

Το gameplay του παιχνιδιού είναι πάνω κάτω ότι θα περίμενε κανείς. Βασισμένο στους μηχανισμούς του Red Dead Redemption, μία δεκαετία μετά, η Rockstar έρχεται να δομήσει ένα ακόμα πιο βαθύ και ρεαλιστικό gameplay. Τόσο ρεαλιστικό που ίσως και να είναι κουραστικό βέβαια, αφού το loot απαιτεί ώρα και ψάξιμο σε κάθε πτώμα ξεχωριστά. Το γδάρσιμο ενός ζώου απαιτεί ένα μεγάλο και ίσως κουραστικό animation κάθε φορά. Αλλά έτσι ειναι το παιχνίδι. Πάει με τον δικό του ρυθμό, όπως το θέλησαν οι δημιουργοί του. Το 2009, είχαμε πει πως το RDR είναι “ένα GTA στην άγρια δύση”. Μια δεκαετία μετά, το δεύτερο μέρος έρχεται να μας δείξει ότι έχει την δική του ταυτότητα. Αν ψάχνετε ένα fast-paced και γεμάτο δράση παιχνίδι θα πρέπει να κοιτάξετε αλλού. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο spaghetti western. Παίρνει τον χρόνο του, και φτάνει στην κορύφωση όταν το επιθυμεί. Αν το επιθυμεί. Απολαμβάνεις το ταξίδι, μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα σύμπαντα που έχουμε δει ποτέ μας.

Θυμάμαι πόσο μεγάλος ήταν ο κόσμος του Red Dead Redemption για τα δεδομένα της εποχής. Αποτελούσε σημείο αναφοράς, πεδίο συζήτησης ανάμεσα στους χρήστες στα τότε forums, όταν τα social media ήταν ακόμα λιγότερο δημοφιλή. Εδώ φαίνεται πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία και η gaming βιομηχανία, σε σημείο ο χάρτης του πρώτου παιχνιδιού να μοιάζει μικροσκοπικός σε σύγκριση με αυτόν του RDR 2. Μιλάμε για έναν χάρτη περί τις 4 φορές μεγαλύτερο από το πρώτο παιχνίδι! Άρρωστα πράγματα, που δικαιολογούν και τα 100GB δεδομένα που χρειάζεται να φορτώσουμε στους σκληρούς δίσκους της κονσόλας.

Παρά την τεράστια αυτή έκταση, το Red Dead Redemption 2 είναι ίσως το πιο όμορφο παιχνίδι που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή στις κονσόλες. Για τις ανάγκες του review παίξαμε την έκδοση του Xbox One σε ένα Xbox One X, με το παιχνίδι να τρέχει πολύ ομαλά και να σε αφήνει σε κάθε στιγμή εντυπωσιασμένο από τον οπτικό του τομέα. Τα animation. Τις εκφράσεις προσώπου των χαρακτήρων, ακόμα και των τυχαίων NPCs. Τα ζωντανά περιβάλλοντα στις διαφορετικές ώρες της ημέρας και στις ποικίλες καιρικές συνθήκες. Μπορεί η μηχανή γραφικών να αποτελεί μία ανανεωμένη εκδοχή αυτής του GTA V, αλλά η Rockstar έχει καταβάλλει μέγιστη προσπάθεια να κάνει έναν τίτλο που δικαίως θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Εκπληκτικό draw distance, μηδενικό texture pop-up και εξαιρετικά εφέ φωτισμού φτιάχνουν ένα σύνολο που πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί από κάποιον άλλο τίτλο.

Το Red Dead Redemption θα βρει πάντα έναν τρόπο να σας αφήσει έκπληκτους, με το πόση λεπτομέρεια έχει δοθεί σε όλες τις καταστάσεις. Ο ρεαλισμός του παιχνιδιού έχει ξεφύγει από τα όρια του πραγματικού, με την Rockstar να φτάνει σχεδόν σε ένα western simulator. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την στιγμή που μία έκδοση VR θα βγει στην αγορά και θα μπορέσουμε να ζήσουμε όλες τις φάσεις της άγριας δύσης σαν να είμαστε εκεί. Την απειλή που νιώθετε όταν περνάτε έξω από ένα σαλούν σε μία επιθετική πόλη. Την ανάγκη για κυνήγι προκειμένου να επιβιώσεις. Όλα αυτά, βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι.

Το Red Dead Redemption 2 είναι πραγματικά η όαση αυτή την στιγμή στην βιομηχανία του gaming. Μία εποχή που η πλειοψηφία των παιχνιδιών είναι multiplayer και battle-royale, η Rockstar μας φέρνει μία καθαρόαιμη single player εμπειρία με περισσότερες από 50 ώρες περιεχόμενο. Που αν ασχοληθεί κανεις σοβαρά με τα side quests και την εξερεύνηση του χάρτη, γιατί να μην φτάσουν και τις 100. Πολλοί θα βρούνε το παιχνίδι κουραστικό, λόγω του υπέρμετρου ρεαλισμού του, και μερικών κουραστικών κομματιών που θα απαιτήσουν χρόνο και υπομονή. Αλλά αυτό ειναι το Red Dead.  Το Red Dead Redemption 2 είναι το παιχνίδι της χρονιάς.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού. Η κριτική γράφτηκε βάσει απόδοσης του τίτλου σε Xbox One X.

Red Dead Redemption 2

9.5

Βαθμός

9.5/10

Θετικά

  • Εξαιρετικό και καλογραμμένο story
  • Τεράστιος και πανέμορφος κόσμος
  • Εξαιρετικά γραφικά
  • Πολύ περιεχόμενο

Αρνητικά

  • Μερικοί παίκτες θα βρούνε τον ρεαλισμό κουραστικό

Λευτέρης Μάλλιος

Avid LoL gamer, καμμένος του Dark Souls και εθισμένος στο streaming παιχνιδιών στο Twitch