TOKI |Review

Το μακρινό 1989 ένας τίτλος ονόματι TOKI, με πρωταγωνιστή έναν γορίλα, θα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στις κονσόλες της εποχής. Τώρα, ο Toki έρχεται στο παρόν.
Ο κακός ιατρός-μάγος Vookimedlo έκλεψε την όμορφη Miha, μεταμόρφωσε τον άντρα της και αρχηγό της φυλής Toki σε γορίλα και την έκανε. Ο ήρωάς μας, με μόνο όπλο το σάλιο του ξεκινά να τη σώσει. Ο τίτλος σφύζει από χρώματα και ελαφρύ χιούμορ που σατιρίζει τα τότε platformers σε κάθε πτυχή τους.

Ναι, ο Toki πλέον ως δύναμη έχει να φτύνει τα τέρατα που εμφανίστηκαν στη ζούγκλα. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του θα χρειαστεί να περάσει αρκετά levels, το καθένα με το δικό του mini boss στο τέλος. Τα επίπεδα θυμίζουν πλατφορμάκι της εποχής, με αρκετά σκαμπανεβάσματα και άλματα. Εννοείται πως υπάρχουν κέρματα να μαζέψουμε, power ups για τα.. όπλα μας και τα συναφή.

Να σημειωθεί πως μιας και μιλάμε για ένα παιχνίδι με παλιά νοοτροπία, ο θάνατος στο πρώτο hit είναι αναμενόμενος. Το ίδιο αναμενόμενη είναι και η λογική του run n gun τύπου Metal Slug ή ακόμα και σε κάποια σημεία. Η λίστα με τις εκπλήξεις (not) δε σταματά ούτε εκεί, αφού το TOKI, σαν παλιό παιχνίδι είναι στο κλασσικό hardcore mode. Αν οι ζωές τελειώσουν έχουμε game over και πάμε από την αρχή.

Τεχνικά το TOKI δεν έχει να πει ούτε πολλά ούτε λίγα. «Χεράτα» καρτουνίστικα γραφικά δύο διαστάσεων» είναι η φράση που αντικατοπτρίζει το σύνολο του εικαστικού τομέα. Ο χειρισμός, πράγμα σημαντικό στο είδος που υπηρετεί ο τίτλος, είναι καλός. Ανταποκρίνεται σωστά στις κινήσεις του παίκτη με ένα μόνο θέμα. Ο γορίλας έχει αρκετά παράξενο όγκο, κυρίως λόγω των σχεδιαστικών περιορισμών των 80s, οπότε θέλει ένα-δυο runs μέχρι ο παίκτης να συνηθίσει. Από εκεί και πέρα όλα είναι άλματα ακριβείας, χαμένες ζωές και σπασμένα χειριστήρια. Αλλά το TOKI είναι ένα δίκαιο παιχνίδι.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση, το TOKI είναι δύο πράγματα. Νοσταλγία για τους παλαιότερους που αναπολούν την Amiga, το Atari και τον Commodore τους από τη μία. Μάθημα ζωής για όσους θεωρούν πως τα platformers είναι απλά παιχνιδάκια, δεν έχουν Xbox για CupHead και θέλουν ένα ωραίο challenge.

TOKI

6.8

Βαθμός

6.8/10

Θετικά

  • Δύσκολο gameplay που «βγάζει τα λεφτά του»

Αρνητικά

  • Παλαιική αντιμετώπιση που θα ξενίσει τους μικρότερους σε ηλικία

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.