Far Cry New Dawn

Το Far Cry New Dawn είναι ένα ιδιόμορφο παιχνίδι. Θα έπρεπε να είναι expansion του Far Cry 5, αλλά είναι ένας standalone τίτλος. Θα έπρεπε λοιπόν να έχει κάποια διαφορά από τον βασικό. Αλλά δεν έχει. Εκτός από μία. Έχει ροζ λουλουδάκια.

Στο Far Cry New Dawn είμαστε δεκαεπτά χρόνια μετά το τέλος του 5, στην Hope County, που ανατινάχτηκε η πυρηνική βόμβα των Seed και κατέστρεψε τον κόσμο. Οπότε οι επιζήσαντες προσπαθούν να ξαναχτίσουν ό,τι μπορούν. Εμπόδιο στα αγαθά τους πλάνα μπαίνουν οι Highwaymen και οι αδερφές Mickey και Lou, που προφανώς θέλουν να καταστρέψουν ό,τι έχει μείνει όρθιο.

17 χρόνια, έτσι; Αντί για έναν post apocalyptic κόσμο, με ραδιενέργεια, παραμορφωμένα πλάσματα και κατήφεια έχουμε ΑΚΡΙΒΩΣ τον κόσμο του Far Cry 5, σα να μη συνέβη τίποτα. Οι χαρακτήρες πηγαινοέρχονται άνετα, έχουμε πλήρως λειτουργική τεχνολογία, ζωάκια, λουλουδάκια που κάνουμε harvest και τα πάντα. Η Ubi όμως δε σταματά εκεί. Αποφάσισε να πάει τα νεύρα μας ένα βήμα παραπέρα με ένα μοναδικό τρόπο. Το “χρήμα” του New Dawn είναι… το οινόπνευμα. Όχι το αλκοόλ. Η αιθανόλη. Αγοράζουμε πράγματα με οινόπνευμα, αναβαθμίζουμε κτήρια με οινόπνευμα, κάνουμε κατασκευές με οινόπνευμα. Smart.

Και κάπου εδώ κλωτσάει την πόρτα το Far Cry 5, λέει “επ, καλώς τα παιδιά” και η συζήτηση τελειώνει. Το gameplay είναι ένα rpg-ο-ειδές fps game, όπως όλα τα προηγούμενα. Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για την ίδια engine, στον ίδιο χάρτη, με οριακά τα ίδια κτήρια. Μεγάλη σημασία έχει το stealth (aka crouching) καθώς ο ήρωας δεν αντέχει τις πολλές σφαλιάρες. Πράγμα καλό. Τα γραφικά είναι πολύ καλά, αν και σύντομα γίνονται απίστευτα επαναλαμβανόμενα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ποικιλομορφία του περιβάλλοντος και στους npcs – mobs. Τα μοντέλα των ανθρώπων που δεν είναι npcs ενδιαφέροντος περιορίζονται σε 4-5 διαφορετικές μορφές.

Τεχνικά βέβαια ο τίτλος σχεδόν πετάει. Μηδέν frame drop (στο Xbox One X που το δοκιμάσαμε), σωστός ήχος και χειρισμός που ανταποκρίνεται όπως πρέπει. Βέβαια τα glitches δε μπορούν να λείπουν από έναν τόσο μεγάλο χάρτη.

Κλείνοντας, το Far Cry 5 Far Cry New Dawn είναι μια ωδή σε όλα όσα ΔΕΝ είναι ένα σωστό post apocalyptic σκηνικό. . Αν σας άρεσε το 2, το 3, το 4 ή το 5 θα σας αρέσει κι αυτό. Αν όχι καλύτερα μη το δοκιμάσετε, καθώς είναι το ίδιο παιχνίδι. Με ροζ λουλουδάκια.

Far Cry New Dawn

6

Βαθμός

6.0/10

Θετικά

  • Ωραία γραφικά
  • Ευχάριστο gameplay

Αρνητικά

  • Δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα νέο στη σειρά
  • Κάκιστη απεικόνιση μιας πυρηνικής καταστροφής

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.