Metro Exodus | Review

Εν αρχή ην το Metro 2033. Και ήταν καλό. Τη δεύτερη μέρα μας δόθηκε το Metro Last Light, και ήταν καλύτερο. Το τρίτο μέρος, Metro Exodus, είναι υπέροχο.

Η ιστορία ακολουθεί τα  γεγονότα των προηγούμενων τίτλων, και τα πηγαίνει αρκετά βήματα παραπέρα. Στο Metro Exodus, όπως προϊδεάζει και ο τίτλος, βλέπουμε μια έξοδο. Αυτή από το μετρό, τα τούνελ, και εν τέλει τη Μόσχα. Στην πορεία μας για την ελευθερία θα συναντήσουμε πολλούς νέους και παλιούς χαρακτήρες, θα δούμε -επιτέλους- όμορφα και ανοιχτά περιβάλλοντα, νέους εχθρούς και ακόμα πιο συγκλονιστικές καταστάσεις. Εννοείται πως χειριζόμαστε τον Artyom, ο οποίος μετά τα γεγονότα του Last Light αποφασίζει να αποδείξει σε όλους την ύπαρξη ανθρώπων έξω από τα στενά όρια του μετρό. Έτσι, μαζί με μερικούς συντρόφους (Avanti Popolo!) ξεκινούν με μια αμαξοστοιχία και μια ελπίδα.

Το σενάριο του Metro Exodus υπογράφει, όπως και στα προηγούμενα, ο Dmitry Glukhovsky, συγγραφέας της σειράς βιβλίων Metro. Καταλαβαίνουμε έτσι πως δεν πρόκειται για απλές μεταφορές, αλλά ο συγγραφέας έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του τίτλου.

Όπως και στα προηγούμενα, το Metro Exodus είναι ένα first person shooting game με αρκετό stealth. Σβήνουμε φώτα, στήνουμε παγίδες και γενικά προσπαθούμε να περάσουμε απαρατήρητοι καθώς ο θάνατος είναι πάντα εκεί και περιμένει. Αν και το αρχικό development μας είχε ετοιμάσει για έναν open world τίτλο, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Ναι μεν ο χάρτης είναι σχετικά ανοιχτός, ή μάλλον δίνει αυτή την αίσθηση, αλλά η ιστορία και οι αποστολές είναι πολύ συγκεκριμένες και καλοστημένες. Δεν θα κάνουμε λοιπόν βόλτες να μαζεύουμε quests, αλλά θα βρίσκουμε διάφορα safe houses και σημεία ενδιαφέροντος στον εκάστοτε χάρτη.

Τεχνικά ο τίτλος πετάει. Τα γραφικά είναι σχεδόν άπταιστα στο Xbox One X που παίξαμε. Όπως και ο πολύ καλοστημένος ήχος. Η μόνη παραφωνία που βρήκαμε είναι στο χειρισμό, που ενίοτε κάνει κάποιες παραξενιές στην ακρίβεια της στόχευσης δυσκολεύοντας λίγο τα πράγματα.

Κλείνοντας, το Metro Exodus είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, που παίρνει τη μυθολογία των βιβλίων και των παιχνιδιών του Glukhovsky και τα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Metro Exodus

8.7

Βαθμός

8.7/10

Θετικά

  • Εξαιρετικοί χάρτες και περιβάλλοντα
  • Ωραία ιστορία

Αρνητικά

  • Μικροπροβλήματα στο χειρισμό
  • Ψεύτικη αίσθηση open world

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.