Resident Evil 2

Εν αρχή ην το Resident Evil. Τη δεύτερη μέρα μας δόθηκε το Resident Evil 2. Τώρα, 20 χρόνια μετά, μας δίνεται το Resident Evil 2, το Remake. Και είναι καλό.

Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Leon S. Kennedy να φτάνει στη Raccoon  City για την πρώτη του μέρα ως μέλος της τοπικής αστυνομίας. Μόνο που η πόλη είσαι σε μαύρο χάλι, παράξενα πλάσματα περπατούν τους δρόμους και γενικά η φάση θυμίζει κλασσική Δευτέρα πρωί στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας. Εν τέλει ο Leon φτάνει στο RPD, μπαίνει και, Ω Θαύμα! (sic), το τμήμα είναι έρημο, οι πόρτες κλειδωμένες και τα συναφή. Ο Leon ξεκινά να εξερευνεί το μέρος, για να ανακαλύψει πως το μέρος έχει κατακλυστεί από ζόμπι, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οι συνάδελφοί του. Και ξεκινάει να προσπαθεί να ξεφύγει. Γενικά το cast είναι αρκετά μικρό, με ελάχιστους χαρακτήρες που δε θέλουν να φάνε το μυαλό μας. Φυσικά έχουμε και παράλληλη ιστορία, με την Claire στον πρωταγωνιστικό ρόλο, να προσπαθεί την ίδια ώρα να σώσει το δικό της τομάρι και να βγάλει άκρη με το τι συμβαίνει. Οι δύο ιστορίες θα μπλεχτούν αρκετά μεταξύ τους, και μόνο παίζοντας και τις δύο θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της φρίκης που αναπτύχθηκε στη Raccoon City…

Για όσους δεν κατάλαβαν, μιλάμε για ένα παιχνίδι επιβίωσης. Σχεδόν.

Οι παλιοί το ξέρουν, οι νέο θα το μάθουν τώρα. Το Resident Evil 2, στον πυρήνα του είναι ένα adventure game. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλο κεφάλαιο της σειράς. Έχει γρίφους, κλειδαριές, puzzles και άπειρο micromanaging. Μιας και πρόκειται για ένα ενιαίο κτήριο, με άπειρα δωμάτια και σημεία προς εξερεύνηση, το backtracking είναι ακόμα ένα μεγάλο μέρος του gameplay. Ειδικά από το τέλος του πρώτου μέρους, όλα μπαίνουν σε μια σειρά και βγάζουν νόημα, σε βαθμό που το survival μέρος περνάει σε δεύτερο ρόλο και το adventuring σε πρώτο.

Φυσικά το πιστολίδι και τα ζόμπι δεν πάνε πουθενά, οπότε η σωστή διαχείριση σε σφαίρες, herbs και ink ribbons παραμένει σημαντική. Αν και τα μελάνια υπάρχουν πλέον μόνο στο hard mode. Anyway. Γενικά ο τίτλος είναι άπειρα καλοστημένος και σωστός σε κάθε πτυχή του gameplay, τόσο που θυμίζει επίπεδα Pokemon Let’s Go. Είναι, δηλαδή, αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όταν παίζαμε τον πρώτο τίτλο, αλλά στο 2019.

Τεχνικά, το Resident Evil 2 είναι οριακά άψογο. Τα γραφικά είναι φτιαγμένα με την engine που είδαμε πρώτη φορά στο Resident Evil VII. Μόνο πρόβλημα που βρήκαμε, ήταν πως ορισμένα textures σε επιφάνειες όπως πατώματα και κολόνες έχαναν την υφή τους κάτω από ορισμένους φωτισμούς. Ο ήχος είναι όπως τον θυμόμαστε, και τον περιμέναμε. Έντονος, τρομακτικός. Το ίδιο και οι ομιλίες. Ο χειρισμός άμεσος, επιτρέπει τους ελιγμούς που πρέπει.

Κλείνοντας, το remake του Resident Evil 2 είναι ένα σχεδόν άρτιο παιχνίδι, τόσο σε καθαρό gameplay value όσο και σε remake value. Η Capcom έκανε πραγματικά καλή δουλειά, και αξίζει όλα τα εύσημα.

Resident Evil 2

9.5

Βαθμός

9.5/10

Θετικά

  • Άριστη μεταφορά του αρχικού τίτλου
  • Σωστή αναλογία survival, shooting και adventuring

Αρνητικά

  • Μικροπροβλήματα στο texturing

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.