Devil May Cry 5 |Review

Έντεκα χρόνια μετά το τέταρτο μέρος της σειράς Devil May Cry, αλλά και μία πενταετία μετά το όχι και τόσο πετυχημένο reboot που επιχείρησε η Capcom, το Devil May Cry 5 είναι γεγονός και διαθέσιμο ήδη στα καταστήματα.

Το παιχνίδι μας ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος του Devil May Cry 4, στον ρόλο του Nero, το πρωταγωνιστή του περασμένου τίτλου της σειράς. Αν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσετε το παιχνίδι, καλό θα ήταν να έχετε παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς προκειμένου να αποκτήσετε το απαραίτητο bonding με τους χαρακτήρες αλλά και το σύμπαν του τίτλου. Οπότε αν δεν έχετε παίξει κάποιο από αυτά, σας προτείνουμε να αγοράσετε πρώτα την HD Collection που κυκλοφόρησε πέρυσι και μετά να προβείτε στην αγορά του DmC 5.

Το gameplay του Devil May Cry 5 είναι ακριβώς αυτό που περιμένετε. Γεμάτο δράση και Hack n Slash. Μπορεί και να γέρασα για τέτοιου είδους παιχνίδια αλλά νομίζω πως η Capcom σε αυτό το σημείο το παράκανε, αφού στο παιχνίδι απουσιάζουν platforming στοιχεία αλλά και κομμάτια για εξερεύνηση και επίλυση γρίφων. Ως εκ τούτου, το gameplay σύντομα γίνεται επαναλαμβανόμενο, ασχέτως πόσο καλοφτιαγμένο είναι το σύστημα μάχης. Γιατί, πραγματικά είναι πάρα πολύ. Η αίσθηση των combos και το αίσθημα της ανταμοιβής που σου δίνει μετά από κάθε μάχη, είναι μοναδικό και πολύ λίγα παιχνίδια του είδους το επιτυγχάνουν.

Οι χαρακτήρες μένουν ίδιοι με το Devil May Cry 4, με μερικές βελτιώσεις, όπως τα Devil Breakers που γίνονται εφικτά λόγω του μηχανικού χεριού του Nero. Επί της ουσίας τα Devil Breakers αντικαθιστούν το Devil Bringer του προηγούμενου παιχνιδιού. Μπορούμε να έχουμε ενεργά τρία Devil Breakers, αλλά μέσω upgrades είναι δυνατό να αυξήσουμε τα slots. Ο Dante, και πιο αγαπητός μας χαρακτήρας, μπορεί πλέον να εναλλάσσει γρήγορα τα στυλ μάχης μέσα από το D-Pad, αλλά και να αποκτάει νέο εξοπλισμό και ικανότητες καθ’ όλη την διάρκεια του story. Τέλος, έχουμε και νέα προσθήκη, τον V. Έναν χαρακτήρα αρκετά αλλιώτικο, αφού δεν επιτίθεται από κοντά στους αντιπάλους, παρά μόνο για τους αποτελειώσει. Πως γίνεται αυτό; Με τους Griffon, Shadow και Nightmare. Όχι δεν είναι επίπεδα δυσκολίας. Ο Griffon είναι ένα γεράκι που επιτίθεται από απόσταση. Ο Shadow είναι ένα αιλουροειδές που δαγκώνει και γρατζνάει, και τέλος, ο Nightmare είναι ένας γίγαντας που πέφτει από τον ουρανό κάθε φορά που τον καλέιτε. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Devil Breaker του V.

Φυσικά κάθε χαρακτήρας παίρνει αναβαθμίσεις και upgrades, όπως αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Όλες οι αναβαθμίσεις έχουν κόστος τα red orbs που αποτελούν το νόμισμα του παιχνιδιού. Τα εν λόγω red orbs, farmάρονται αρκετά εύκολα και γρήγορα κατά την διάρκεια του gameplay, οπότε το αναμενόμενο είναι να έχετε σχεδόν πλήρως αναβαθμισμένους χαρακτήρες κατά το τέλος της ιστορίας. Μιας ιστορίας που οι φίλοι της σειράς λογικά θα την βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά δυστυχώς μόνο οι φίλοι της σειράς. Όντας ένας casual παίκτης του Devil May Cry, που θυμόταν – δεν θυμόταν που μας άφησε η σειρά όταν είχα ακόμα διάβασμα για πρόχειρο Γεωγραφίας, το story του παιχνιδιού δεν με συγκίνησε και ήλπιζα απλά να τελειώσουν τα cutscenes ώστε να σφάξω καναν δαίμονα ακόμα. Η μεγαλύτερη ξενέρα ωστόσο, ήταν το τέλος. Σαν να τους τελείωσαν τα λεφτά και να είπαν “παιδιά ας το κόψουμε εδώ καλά είναι”.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στον οπτικό τομέα. Το πέμπτο μέρος της σειράς Devil May Cry βασίζεται στην μηχανή γραφικών του Resident Evil και δείχνει τα δόντια της. Λεπτομερέστατα 3D μοντέλα χαρακτήρων με φοβερές εκφράσεις προσώπου, πεντακάθαρα textures και σταθερό framerate συνθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο. Εξαιρετική είναι και η δουλειά στον ηχητικό τομέα, που σίγουρα θα σας ξυπνήσει μνήμες από τα παλιά.

Συνοψίζοντας, το Devil May Cry 5 είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, που οι φίλοι της σειράς θα έπρεπε να το είχαν πάρει χθες. Οι μη φίλοι της σειράς, ίσως το δουν σαν μία γραμμική hack n slash εμπειρία 20 ωρών, με ψιλομέτριο σενάριο και εξαιρετικό ξυλίκι. Δεν έχει κανείς από τους δύο άδικο. Το πέμπτο κεφάλαιο της σειράς κάνει την επιστροφή στις ρίζες, αφήνει πίσω το reboot που επιχειρήθηκε και δεν έπιασε και φέρνει τον τίτλο που ζητούσαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι γνήσιοι DmC φίλοι.

Devil May Cry 5

59.99€
8.5

Βαθμός

8.5/10

Θετικά

  • Απολαυστικό Hack n Slash
  • Οπτικός τομέας
  • Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά

  • Πολλοί θα το βρουν γραμμικό
  • Ending

Λευτέρης Μάλλιος

Avid LoL gamer, καμμένος του Dark Souls και εθισμένος στο streaming παιχνιδιών στο Twitch