FIFA 20 | Review

Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από το FIFA 2000 και τη μαγική του εποχή. Το FIFA 20 δεν είναι απλά ένα νέο football simulator, είναι μια ωδή στις παλιές καλές εποχές. Θα εξηγηθώ.

Όπως κάθε χρόνο, περιμένουμε να δούμε τι νέο μας έχει ετοιμάσει η EA (που πλέον έχασε και τον τίτλο της χειρότερης εταιρίας video games). Φέτος το παιχνίδι της έχει διάφορες… περίεργες, θα έλεγε κανείς, αλλαγές. Αλλά σαν σύνολο είναι το ίδιο καλό με τον προκάτοχο. Ας ξεκινήσουμε από τις αλλαγές.

Αρχικά, επανήλθαν μετά από περίπου 15 χρόνια οι στόχοι στις στημένες φάσεις. Εσύ που είσαι παλιός καταλαβαίνεις τι λέμε. Εσύ, νέε μου, έλα να ακούσεις μια ιστορία.

Τότε στα παλιά τα χρόνια, που τα γραφικά ήταν 64bit και δεν είχαμε DLC και patch κάθε 2 μέρες, για να εκτελέσεις φάουλ σημάδευες με ένα κυκλάκι που θες να πάει η μπάλα. Με ένα άλλο σημαδάκι, συνήθως σε ένα ομοίωμα της μπάλας, έδινες φάλτσα και μετά κρατούσες το κουμπί του σουτ για να δώσεις δύναμη και να γίνει η εκτέλεση. “Εμπρός πίσω!” που έλεγε και ένας κωμικός χαρακτήρας της εποχής. Αυτό το απαύγασμα τεχνολογίας και game design επανήλθε εν έτει 2000 και τιμημένα 19. Το ίδιο έκτρωμα ισχύει και στις εκτελέσεις πέναλτι. Εκεί βέβαια έχουμε άλλο μαγικό φαινόμενο, σε 10 εκτελέσεις που είδα να γίνονται από bots, οι 9 ήταν άστοχες. Ρεαλισμός.

Συνεχίζοντας, βραχνά αποτελεί και το standing tackle. Το τζαρτζάρισμα, που λέμε εμείς της Οξφόρδης. Εδώ το πρόβλημα είναι πολύ πιο συγκεκριμένο. Υπάρχει εμφανής καθυστέρηση από τη στιγμή που πατάς το κουμπί μέχρι τη στιγμή που εκτελείται η κίνηση από τον παίκτη. Και δεν εννοώ ένα μικρό lag μέχρι να φτάσει η εντολή. Είναι ξεκάθαρο πως κάποιος σχεδιαστής είπε “λοιπόν θα το κάνουμε να πατάς τώρα Χ και ο παίκτης να χώνεται μισή ώρα μετά”. Ένας πιο χωμένος θα έλεγε πως ο μηχανισμός αυτός προσπαθεί να φτιάξει το learning curve του παιχνιδιού. Εμείς λέμε πως είναι μια κακή προσθήκη σε ένα σύστημα που ήταν μια χαρά.

Σκεφτείτε στο CoD, το BF, το Gears και το Overwatch να πατάς τη σκανδάλη και η σφαίρα να φεύγει μετά από 2″. Χάος, εξεγέρσεις, πόλεμος, πάτα το Κιμ.

Anyway, το FIFA 20 δεν είναι μόνο άσχημα. Έχει πανέμορφα γραφικά και φυσική πλαστική ροή. Ακόμα περισσότερο δηλαδή από πέρσι, που ήταν σχεδόν άψογο. Οι παίκτες κινούνται ρεαλιστικά και με χάρη στο γήπεδο και όχι σαν άψυχες μαριονέτες που τις τραβάμε με το ζόρι πάνω από ένα πράσινο φύλλο πλαστελίνης. Οι κάθετες μπαλιές επιτέλους έχουν νόημα. Το balance μεταξύ των παικτών θα έχει κι αυτό με καναδυό patchάκια. Είναι σε καλό δρόμο.

Στο Fifa Ultimate Team (aka. FUT) δεν έχουμε τίποτα τρομερές αλλαγές. Ήταν μια χαρά, είναι seller, έμεινε όπως είχε. Έχουμε όμως νέο mode, το Volta. Μάθημα ιστορίας #2. Τον καιρό εκείνο εις την Βηθλεέμ είχαμε FIFA, PES, TIF, και κάτι άλλα. Και τότε ήρθε η μαμά EA να κάνει όλα μας τα όνειρα πραγματικότητα. Πήρε όλες τις επικές διαφημίσεις της Nike από το 2002 και τις έκανε ένα διαμάντι, το FIFA Street. Σε αυτό χειριζόμασταν μια τριάδα από παίκτες με περισσότερο ταλέντο από τον Ροναλντίνιο, τον Μπέκαμ και τον Ζιντάν μαζί και εκτελώντας αδιανόητες τρίπλες και ζογκλερικά ταπεινώναμε τους αντιπάλους σε ποδόσφαιρο αλάνας. Το παλιό, το λαϊκό, το τίμιο, το χωρίς φάουλ. Ε, το Volta είναι κάπως έτσι. Αλλά με φάουλ, για κάποιο λόγο που κανείς μας δεν κατάλαβε. Το δεκαλεπτάκι ματς δεν είναι κακό, αλλά γίνεται γρήγορα επαναλαμβανόμενο. Σε αυτό σίγουρα συμβάλει και το γεγονός πως δεν προμοτάρεται πια αυτό το στυλ παιχνιδιού. Η “καφρίλα” είναι μισό highlight ανά αγωνιστική, οπότε μάλλον μιλάει σε άλλες εποχές και κοινό.

Να σημειωθεί πως η έκδοση για Switch είναι Legacy. Αυτό σημαίνει πως έχουμε το νέο εικαστικό στυλ, μεταγραφές κτλ κτλ αλλά όχι νέα engine, καλύτερα γραφικά ή τα νέα gameplay mechanics. Είναι ουσιαστικά το FIFA19 ντυμένο FIFA20.

Η μουσική ακολουθεί τα beats της εποχής, οι περιγραφές είναι το ίδιο φανταστικά αγγλικές ως συνήθως.

Τι άλλο… Γενικά το FIFA 20 είναι ένα καλό παιχνίδι που περιέχει μερικές αψυχολόγητες αλλαγές σε σχέση με το 19. Οι περισσότερες κραυγάζουν τις αποφάσεις κάποιου executive assistant director “πρέπει να αλλάξουμε κάτι γιατί πρέπει να αλλάξουμε κάτι”. Εάν έλλειπαν αυτά θα μιλούσαμε ίσως για το τελειότερο ποδοσφαιράκι της σύγχρονης ιστορίας – γιατί PES5 δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Αξίζει την προσοχή μας, σε λίγο καιρό ίσως και τα fifa points μας αλλά σίγουρα τη βραδιά με φίλους, πίτσες και συνθήματα στο σαλόνι μας.

A little less conversation, a little more action please…

FIFA 20

8.9

Βαθμός

8.9/10

Θετικά

  • Ρεαλιστική πλαστική κίνηση
  • Εξαίσια γραφικά
  • Νοσταλγικό Volta mode

Αρνητικά

  • Ακατανόητες αλλαγές στο gameplay
  • Legacy edition στο Switch

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.