Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint

Όταν το ελικόπτερο της ομάδας καταρρίπτεται υπό μυστηριώδη αίτια στο νησί Aurora η ομάδα καλείται να αναζητήσει τα αίτια της πτώσης του ουτοπικού, κατά τα άλλα, μέρους. Η Aurora χτίστηκε υπό το όνειρο να γίνει κοιτίδα πολιτισμού και τεχνολογίας, την οποία θα προσέφερε η Skell Technology σε όλο τον κόσμο. Εννοείται πως εκεί μπλέχτηκαν στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις, και η Aurora έγινε μια τεράστια μιλιταριστική γιάφκα. Welcome to the Breakpoint.

Ο τίτλος συνεχίζει το τροπάριο του Wildlands, κατά βάση. Έχουμε μια ομάδα λίγων επίλεκτων Ghosts υπό την online co-op μορφή. Έτσι ξεκινάμε να εξερευνούμε το νησί, να μαζεύουμε εξοπλισμό και levels και να προσπαθούμε με κάθε αποστολή να καταστρέφουμε και λίγο τη δύναμη της Skell και των μισθοφόρων της.

Ο χάρτης είναι χορταστικός, και γεμάτος. Εννοείται πως ανοίγουμε camps για εύκολη μετακίνηση και υπάρχει πλειάδα οχημάτων για μετακίνηση σε γη, νερό και αέρα. Εδώ υπάρχει και ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του gameplay του Breakpoint. Υπάρχει η επιλογή να κλείσουμε το gps! Οι χαρακτήρες μιλάνε με σημεία ενδιαφέροντος όταν θέλουν να δώσουν ένα σημείο στο νησί. Αυτές οι οδηγίες καταγράφονται και βάσει αυτών ψάχνουμε που πρέπει να πάμε. Σχεδόν όπως στην κανονική ζωή, για εμάς τους λίγο πιο παλιούς τέλος πάντων. Όπως και να έχει, πρόκειται για μια προσθήκη που δίνει πόντους στην εμπειρία, μιας και μας δίνει το έναυσμα να εξερευνήσουμε πραγματικά τον κόσμο του παιχνιδιού αντί απλά να πηγαίνουμε καρφωτά από το ένα σημείο στο άλλο.

Από την άλλη, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν κάτι το νέο. Όχι πως αυτό είναι κακό βέβαια. Πεπατημένη και safe mode για την Ubi που κρατάει μια καλή συνταγή. Εκεί που ο τίτλος σχεδόν σκότωσε τον ενθουσιασμό μας είναι ο “καλός” της υπόθεσης. Ο χαρακτήρας που προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση, που πασχίζει για το λαό, κτλ κτλ. Ας θέσουμε λίγο context όμως. Ο Nomad, ο ήρωας που χειριζόμεθα, σκάει στο νησί χωρίς ομάδα, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς intel για το τι παίζει. Παρ’ όλα αυτά ξεκινάει έρευνα και να βοηθάει τους πολίτες που καταπιέζονται. Ε λοιπόν, όταν ο Φιντέλ των φτωχών ξεκινάει και κράξιμο στον Nomad “επειδή δεν βοηθάει αρκετά γρήγορα, αφού κι αυτός κατά βάθος είναι ένα στρατιωτικό γουρούνι”…. ομολογώ πως ο τίτλος σχεδόν μας έχασε. Ναι, δεν είναι κάτι τεράστιο, αλλά σε έναν αρκετά immersive κόσμο, με ωραίο lore και σωστό gameplay, το κίνητρο παίζει ρόλο. Anyway.

Τεχνικά το Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint είναι ένα αρκετά καλό παιχνίδι. Τα γραφικά είναι άψογα παρά το μέγεθος του map με άπειρες μικρές λεπτομέρειες που δίνουν ζωή στην Aurora. Ήχος σε ικανοποιητικά επίπεδα χωρίς κάτι τρελό. Τo voice acting είναι κι αυτό σωστό. Ο χειρισμός κρατάει κι αυτός με τη σειρά του ένα αξιοπρεπές επίπεδο, με ίσως ένα μικρό πρόβλημα στην τοποθέτηση της κάμερας πάνω από τον ώμο. Πράγμα που αλλάζει επιτόπου με ένα κουμπί βέβαια, οπότε όλα καλά.

Έχοντας πει όλα αυτά, το Breakpoint έχει αρκετά καλά στοιχεία. Σίγουρα πολλά από αυτά τα έχουμε ξαναδεί, μα τα συνδυάζει όλα σωστά σε μια συνταγή που όμως δεν έχει να πει κάτι νέο. Αξίζει χρόνο αφού με το tactical στυλ του δίνει μια διαφορετική πνοή από τα συνηθισμένα run n gun fps. Δείτε το με συμπαίχτες και voice chat.

Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint

7.5

Βαθμός

7.5/10

Θετικά

  • Η επιλογή για σβήσιμο του GPS
  • Καλός τεχνικός τομέας

Αρνητικά

  • Τετριμένο σενάριο

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.