Grid (2019) |Review

GRID ξανά στο προσκήνιο. What year is it, αναρωτήθηκα καθώς το Steam πάλευε να κατεβάσει τα δεκάδες Gigabytes που ήταν το installation του τίτλου. Η σειρά GRID εμφανίστηκα και εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα που δεν καταλάβαμε καν πότε ήρθε η ώρα να γίνει remake/reboot. Η σειρά εμφανίστηκε το 2008, είχε ένα sequel δύο χρόνια μετά, ενώ τελευταία φορά που την είδαμε ήταν το 2014 με το Grid Autosport.

To συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είναι ακριβώς remake του πρώτου παιχνιδιού. H Codemasters μάζεψε όλα τα στοιχεία των προηγούμενων παιχνιδιών και τα πάντρεψε σε ένα ωραίο racing σύνολο όπως άλλωστε έχει αποδείξει πως ξέρει να το κάνει καλύτερα από όλους. Τι είναι όμως το GRID και γιατί να μην αγοράσει κανείς κάποιο άλλο racing; Η Codemasters άλλωστε έχει παραδώσει τα τελευταία χρόνια άρτια παιχνίδια. Το Grid είναι ένα καθαρόαιμο arcade recing και επιθυμεί να γίνει όσο το δυνατόν πιο προσιτός στους casual gamers. Δεν επιλέγει να είναι ρεαλιστικός, επιθυμείς να διασκεδάσει τον παίκτη και να προσφέρει αδρεναλίνη σε υψηλές ταχύτητες.

Το GRID έρχεται, λοιπόν, να δημιουργήσει την τριπλέτα της Codemasters ανάμεσα στα παιχνίδια F1 και Dirt. Και εδώ η πολύπειρη εταιρία καταφέρνει να δημιουργήσει το τέλειο πάντρεμα simulation με arcade. Αν κάπως θα έπρεπε να χαρακτηρίσω το DIRT σε έναν που παίζει συχνά πυκνά παιχνίδια χωρίς να έχει ιδιαίτερη επαφή με την βιομηχανία, θα του έλεγα πως το GRID είναι ένα καλοδουλεμένο Need for Speed. Γιατί οδηγικά, αυτό ακριβώς είναι.

Το gameplay του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά διασκεδαστικά, ενώ επίσης “to the point” που λέμε στο χωριό είναι και το επίπεδο δυσκολίας. Για τους αρχάριους υπάρχουν και πολλές υποβοηθήσεις, που ωστόσο νομίζω χαλάνε την εμπειρία και απλοποιούν σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο. Επίπεδα δυσκολίας των αντιπάλων υπάρχουν, οπότε θεωρώ δεν θα έχετε θέμα να βρείτε αυτό που είναι ανταγωνιστικό για εσάς.

Το σύστημα ζημιών που είχε συζητηθεί αρκετά, θα θυμούνται οι παλιοί, προ δεκαετίας, επιστρέφει και είναι ακόμα πιο δουλεμένο. Η ζημιά δεν είναι αποκλειστικά επιφανειακή, αλλά και πιθανώς να σας κοστίσει τον αγώνα…. θα έλεγα αν αυτό ίσχυε. Δυστυχώς, η δυνατότητα να κάνουμε resume πριν από κάποια σύγκρουση που κάναμε, απομακρύνει αρκετά τον φόβο του λάθους που θα μας κοστίσει όλη την πίστα. Συνεχίζοντας στα του τεχνικού μέρους, το AI δεν απογοητεύει, ενώ το σύστημα NEMESIS που έχει εφαρμόσει η Codemasters δίνει μία ευχάριστη πινελιά που δεν συναντούμε συχνά. Συγκεκριμένα, οι αντίπαλοι, όταν δεχτούν κάποιο χτύπημα από εσάς ή τους βγάλετε εκτός πίστας για παράδειγμα, έχουν την απαραίτητη AI ώστε να σας την φυλάνε και να σας το ανταποδώσουν. Η Codemasters ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 400 διαφορετικά μοντέλα AI, για τις ανάγκες του review τα μετρήσαμε και επιβεβαιώνουμε πως είναι πολλά. Τώρα 400 δεν ξέρω αλλά είναι πολλά.

Σαν gamer που παίζει racing μια φορά τον χρόνο, η προσθήκη αυτή μου φάνηκε καλοδεχούμενη, και απορώ γιατί δεν έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια κάτι τέτοιο. Και σαν gamer, πάλι, με στεναχώρησε αρκετά που δεν μπορώ πλέον να χτυπάω αντιπάλους προκειμένου να πάρω μία στροφή γρηγορότερα.

Στην μηχανή γραφικών δεν θα σταθώ πολύ, καθώς αποτελεί ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, χωρίς να αποτελεί το πιο όμορφο που έχουμε δει και στη ζωή μας. Είναι ένα racing παιχνίδι με μερικά ωραία εφέ σκόνης, καπνού και ωραία lightning effects, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε κάτι παραπάνω εδώ, αφού δεν έχει ούτε την μεγάλη κλίμακα του Forza Horizon, ούτε τα λεπτομερέστατα μοντέλα των υπόλοιπων Forza. Σε γενικές γραμμές, όμορφο, δεν τίθεται συζήτηση.

Το βασικό περιεχόμενο είναι το career mode του παιχνιδιού, το οποίο δυστυχώς πέφτει σε ένα μεγάλο παράπτωμα που κοστίζει στη συνολική εμπειρία. Career mode ακούς, περιμένεις κάποιου είδους σύνδεση, υπόθεσης ή κάποια συνεχόμενη ροή. Δυστυχώς, το carrer mode είναι απλά μία σειρά από events. Κάθε event χωρίζεται σε μερικούς αγώνες οι οποίοι βεβαια με τη σειρά τους δεν συνδέονται. Δηλαδή μπορείτε στο event Α να ξεκινήσετε να παίζετε δυο αγώνες, και μετά να πιάσετε άλλους 2 στο event Β. Καταλαβαίνετε πως δεν υπάρχει σύνδεση, και το career mode δεν ειναι career mode.

H ποικιλία σε circuits είναι σχετικά μεγάλη με πάνω από 80 διαδρομές να εξερευνήσετε, διάσπαρτες σε όλη τη γη από την Κίνα και την Μαλαισία μέχρι την Κούβα και την Ισπανία! Οι διαδρομές είναι τόσο υπαρκτές, όσο και φανταστικές. Αν έχετε διαβάσει άλλα review μου για racing, θα καταλάβετε πως έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στην Nurburgring, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει στο reboot του GRID.

Κλείνοντας, το GRID κάνει αυτό που πρέπει αλλά μας τα χαλάει στο career mode. Η Codemasters, όσο καλή είναι στο να δημιουργεί racing παιχνίδια, τόσο χωλαίνει στο να καταφέρνει να δέσει το gameplay αυτών μέσα σε ένα καθορισμένο pattern. Το career mode θα μπορούσα κάλλιστα να είναι μία λίστα με αγώνες, αφού ουσιαστικά αυτό είναι. Σε όλα τα υπόλοιπα, παράπονο δε μου άφησε. Αν είστε των racing, νομίζω μπορείτε να το τσιμπήσετε αφού σίγουρα θα σας κρατήσει αρκετές ώρες.

GRID 2019

69.99€
8

Βαθμός

8.0/10

Θετικά

  • A.I.
  • Nemesis System
  • Διασκεδαστικό Gameplay
  • Πολλές διαδρομές

Αρνητικά

  • Career Mode

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.