[Blog] Η Sony έχασε τη μπάλα, και η Microsoft πανηγυρίζει σιωπηλά.

Πριν αρχίσουμε, να δηλωθεί κάτι. Ο φιλόσοφος Μιθριδάτης λέει “είμαι πνεύμα αντιλογίας στο οστό και τη γλώσσα μου συνήθως μπερδεύουν με λοστό.” Για αυτό και τόσα χρόνια ο φίλος Scof με έχει βγάλει ουκ ολίγες φορές στη σέντρα, αλλά τι α κανς. Τα παρακάτω είναι προσωπικές απόψεις. Αλλά έχω βήμα. Το κείμενο θα είναι λίγο πιο χαλαρό σε γραφή, κουβέντα κάνουμε. Πάμε

Εν μέσω καραντίνας Sony και Phil “Xbox” Spencer έκαναν δηλώσεις για τις νέες τους κονσόλες. Νέα γενιά. νέες λειτουργίες, νέο hardware και features. Όλα καλά και αναμενόμενα, αφού η #e32020 ακυρώθηκε λόγω #covid19. Ας τα πάμε χρονολογικά.

Η Microsoft μας μίλησε λιτά για το Xbox Series X, με καλεσμένους μεγάλους tech youtubers, με ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά και μερικά ωραία εξτραδάκια. Αυτά περιλαμβάνουν πλήρες backwards compatibility με το Xbox One, τον συνεχώς αναπτυσσόμενο κατάλογο του 360 και OG Xbox, όπως ήταν και το One και One X. Παράλληλα οι τίτλοι θα περνάνε και μέσω της νέας τεχνολογίας Ray Tracing και θα έχουν ανεβασμένα FPS. Σε αυτή τη λογική είδαμε demo του Gears 5. Και ήταν καλό. Η μαμά MS υποστηρίζει το BC από την αρχή της πορείας της.

Από εκεί και πέρα, έχουμε specs που δηλώνουν ένα κτήνος για κονσόλα, η οποία πλέον ανταγωνίζεται ένα καλό gaming pc. Το μηχάνημα διαθέτει dedicated ram για κάθε λειτουργία, SSD 1TB, custom επεξεργαστή της AMD (η οποία δηλώνει περήφανη με το αποτέλεσμα) και άλλα διάφορα. Δεν ξέρουμε τιμή. Καλά ως εδώ, λέμε ας δούμε τι θα μας πει και η Sony για το PS5.

Τις προάλλες είχαμε την παρουσίαση The Road To PS5 η οποία κράτησε 55 λεπτά σε live streaming μέσω YouTube. Η παρουσίαση, ήταν ένας τύπος με περίεργα μαλλιά σε green screen με ψεύτικο κοινό, όπου μας μίλησε για τον σκληρό δίσκο και το σύστημα ήχου του PS5. Για 40 λεπτά. Τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες των μικροτσίπ, καμπύλες ταχυτήτων, ορολογίες. Για να το θέσω πιο απλά, ο φίλος έκανε μια τεχνική ανάλυση των εξαρτημάτων της κονσόλας, που δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

Ή μάλλον ενδιαφέρουν τους συντάκτες του Digital Foundry, όταν ξεψαχνίζουν έναν προς έναν τους πυκνωτές και τις συγκολλήσεις κάθε hardware που βρίσκουν. Γενικά ήταν μια κουραστική παρουσίαση που απευθυνόταν σε κοινό με πολύ προχωρημένο επίπεδο στον τομέα του hardware και σίγουρα όχι στον μέσο καταναλωτή. Ο κύριος που μας μιλούσε κατέληξε πως “είδαμε τους τίτλους με τις περισσότερες ώρες παιχνιδιού στο PS4 και δουλεύουμε ώστε να τους φέρουμε σιγά-σιγά στο PS5, γιατί το backwards compatibility είναι πολύ δύσκολο σαν τεχνολογία και εφαρμογή.”

Ναι, ο SSD του PS5 είναι πιο γρήγορος, αλλά πιο μικρός. Έχουμε όμως και μικρότερη υπολογιστική ισχύ, οπότε πρέπει να τη φέρουμε στα ίσα με γρήγορο BUS. Και άλλα τέτοια. Δεν είναι εκεί το θέμα. Η Sony, καλώς ή κακώς, έκανε για ακόμα μια χρονιά μια κακή στο μάτι παρουσίαση όπου το περιεχόμενο ήταν κουραστικό και αποπροσανατολιστικό από την πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα, ρωτάτε. Είναι πως το PS5, βάσει specs – αριθμών – που μας είπε η Sony, είναι υποδεέστερο σε ισχύ από το Xbox Series X. Το ζήτημα δεν είναι διαπραγματεύσιμο, το 12 είναι πιο μεγάλο από το 10. Πόσο μάλλον όταν το 10 του PS5 θα είναι κυμαινόμενο, ανάλογα με το φόρτο που προκαλεί η θερμότητα μπλαμπλα.

Και εδώ έρχεται το νταβαντούρι. Από την παρουσίαση και μετά παρατηρώ ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα πάντα μετά από μια παρουσίαση της Sony. Άρθρα επί αρθρών με αερολογίες και ανακρίβειες. Δε θα ονοματίσω, φυσικά, ποιος και που. Αλλά παρατηρήστε το μοτίβο. “Devs λένε πως το PS5 είναι ό,τι καλύτερο έχουν δει”, “Κάποιος καραφλός είδε το PS5 και ξαναέβγαλε μαλλιά”, και τέτοια. Διαβάζω πολύ πυκνά όμως κάτι συγκεκριμένο το οποίο θυμίζει οπαδική εφημερίδα που έλαβε μήνυμα από τον “έτσι”.

Λένε, λοιπόν, πως άσχετα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το PS5 είναι ισχυρότερο. Να το αναλύσουμε αυτό. Χωρίς να μας νοιάζει η δύναμη, κάτι έχει πολλή δύναμη. Χωρίς να μετράμε ίππους, ροπή, επιτάχυνση και κυβισμό, το Golfάκι μου τις ρίχνει σε μια McLaren. Και το καλύτερο είναι πως οι πηγές που ισχυρίζονται οι αρθρογράφοι είναι “κάποιος”, “ένας dev”, και “ξέρω έναν τύπου ήξερε έναν τύπο”. Κανείς δεν αναφέρει ονόματα, επωνυμίες ή έστω ένα username. Όλα στον αέρα.

Προσοχή, δε λέμε πως το PS5 ή το Xbox Series X είναι καλύτερο ή χειρότερο, γιατί μόνο η δύναμη δε σε κάνει καλύτερη κονσόλα. Αν θέλουμε τιτάνα έχουμε το Switchάκι που κάνει πλάκα στους άλλους δύο. Λέμε πως όταν ξέρουμε μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά, aka αριθμούς, το να προσπαθείς να με πείσεις πως το 2 είναι μεγαλύτερο του 3 κάπου χωλαίνει.

Έπειτα, αναφερθήκαμε στο Backwards Compatibility. Αφού έγινε η ανακοίνωση πως οι τοπ τίτλοι θα μπουν στο σύστημα, χτες είχαμε νέα ανακοίνωση που ουσιαστικά έλεγε “ναι είπαμε οι τοπ 100 αλλά εννοούσαμε πάνω από 4000”. Εκεί που το emulation ήταν κάτι δύσκολο ακόμα και για 100 παιχνίδια ξαφνικά είναι εύκολο για 4000. Επίσης κάτι βρωμάει.

Είναι πασιφανές πως η Sony, μετά το κράξιμο για την παρουσίαση της ακόμα και στα δικά της media (βλ. r/playstation) κάνει damage control. Ως συνήθως. Και μέσα σε όλα αυτά η Microsoft κάθεται σιωπηλή και τρίβει τα χέρια της. Γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της διαμάχης όπου κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Πάντα έτρεχε να προλάβει να μαζέψει, με αποκορύφωμα την πρώτη χρονιά του Xbox One, όταν οι εξυπνάδες του τότε CEO κατέστρεψαν την κονσόλα πριν καν κυκλοφορήσει. Έκτοτε πήρε πίσω αρκετό από το χαμένο μερίδιο και πλέον είναι στην αντεπίθεση. Ταχύτερες αντιδράσεις, δυνατό marketing, πιο ξεκάθαρο όραμα για το σύστημά της και features. Ω, τα features. Αλλά αυτό είναι συζήτηση για άλλο blog post.

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.