Γιατί τόσος χαμός με το χειριστήριο του PS5;

Τις τελευταίες μέρες ο ειδικός και μη τύπος έχει επιδοθεί σε ένα ασταμάτητο ροντέο αναρτήσεων αναφορικά με το νέο χειριστήριο που θα συνοδεύει το PlayStation 5. Η λέξη “καινοτομία” δίνει και παίρνει. Λες και τώρα ανακαλύφθηκε ο αναλογικός μοχλός.

Αλλά ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί γίνεται όλο αυτό.

Η Sony, πριν λίγο καιρό, έκανε ένα ωριαίο “live”stream όπου παρουσίασε τη νέα της κονσόλα. Δεν πήγε και πολύ καλά, όπως θυμόμαστε. Οι εντυπώσεις ήταν ανάμεικτες, με στόχο τον τεχνολογικά αναλφάβητο χρήστη. Μια παρουσίαση γεμάτη εξειδικευμένα τεχνικά στοιχεία και ορολογίες, βαρύγδουπες εκφράσεις και πολλά χασμουρητά.

Έκτοτε οι εντυπώσεις άλλαξαν άρδην, με την ανακοίνωση του χειριστηρίου. Πρώτη φορά μια εταιρία κάνει επίσημη ανακοίνωση χειριστηρίου, με release date και features. Και να μιλούσαμε για κάτι τύπου WiiMote να πεις οκ, είναι καινοτόμο. Ακολουθεί φωτογραφία της καινοτομίας.

Μοιάζει λίγο με διασταύρωση DualShock 4 με Xbox One S Controller, δε μοιάζει;

Το DualSense αντικαθιστά το DualShock, σαν τίτλος, για αρχή. Και αλλάξαμε και χρώμα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά! Οι καινοτομίες δεν έχουν τελειωμό. Έχουμε πλέον headphone jack. Που είχαμε από την προηγούμενη γενιά. Έχουμε haptic feedback στις σκανδάλες. Που είχαμε και στην προηγούμενη γενιά. Θα έχει ενσωματωμένο μικρόφωνο. Που είχαμε και στην προηγούμενη γενιά; Ή ήταν ηχείο; Anyway. Το lightbar θα είναι στο πλάι και όχι στο πάνω μέρος. Που στην περασμένη γενιά δε το χρησιμοποίησε ποτέ κανείς, τουλάχιστον εν γνώσει μου. Επίσης θα είναι επαναφορτιζόμενο και όχι με αποσπώμενη μπαταρία.  Μερικοί “συνάδελφοι” προσθέτουν στα features τα “Voice Controls”. Στην αυγή της περασμένης γενιάς η ίδιοι επαγγελματίες κορόιδευαν το Kinect ως κάτι άχρηστο και την Cortana ως χαζή. Τώρα είναι μοναδικό feature.

Το χρώμα, λέει η Sony, άλλαξε για να δείξει πόσο μπροστά και καινοτόμο είναι το χειριστήριο και η κονσόλα, αλλά και πόσο σίγουροι νιώθουν για τη νέα γενιά PlayStation.

Ας ηρεμήσουμε. Οι “καινοτομίες” δεν θα ήταν καινοτομίες ούτε για την περασμένη γενιά. Η Nintendo δεν έβαλε jack στο Pro Controller και ακόμα την κράζουν. Μερικά πράγματα εννοούνται πλέον όταν μιλάμε για τεχνολογία.

Η Sony προφανώς προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, μιας και ως τώρα δεν έχει καταφέρει να πείσει πως θα παρουσιάσει ένα μηχάνημα ανταγωνιστικό με τη δύναμη του Xbox Series X ή το fun to play του Nintendo Switch. Κάπου στο ενδιάμεσο, κάνει σπασμωδικές κινήσεις (και προπαγάνδα).

Ούτε αυτό βέβαια πήγε καλά, αφού η προσπάθεια κόπηκε με απολύσεις και κράξιμο. Πολλά μέσα αναμετέδωσαν μια “είδηση” πως “κάποιος” developer είπε ότι το PS5 είναι η καλύτερη κονσόλα. Κανείς δε το στήριξε με ονόματα και επίσημες δηλώσεις. Εκτός από έναν, κάποιον της CryTek. Η ανάρτηση όμως κατέβηκε σχεδόν άμεσα και αποσιωπήθηκε ως μη γενόμενη, για άγνωστους λόγους. 

Όπως και να έχει, η κατεύθυνση που έχει δώσει ξεκάθαρα η Sony φαίνεται λίγο-πολύ ασπόνδηλη και αλαφιασμένη. Το να ρίχνουμε βάρος σε άσχετα πράγματα, όπως το controller ή το 3D audio φαντάζει πολύ σαν πρόχειρο μερεμέτι “και βλέπουμε” όταν τα νούμερα μιλάνε. Και λέμε νούμερα καθώς δεν έχουμε ξεκάθαρες ανακοινώσεις τίτλων και gameplay demos για να συγκρίνουμε. Θα είχαμε, αλλά το Last of Us 2 πάλι αναβλήθηκε, και κοντεύει να γίνει ανέκδοτο επιπέδου Duke Nukem Forever.

Το αποκορύφωμα όμως, είναι πως ανακοινώθηκε ημερομηνία κυκλοφορίας. Ναι, έχουμε ειδική ανακοίνωση launch date για ένα περιφερειακό που ήδη ξέραμε πως θα κυκλοφορήσει πακέτο με την κονσόλα. Κυρίως γιατί πότε κανείς δεν σκέφτηκε να πουλήσει κονσόλα χωρίς χειριστήριο.

Ως την επόμενη γκάφα…

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.