Someday You’ll Return

Καιρό είχαμε να δούμε ένα παιχνίδι ψυχολογικού τρόμου. Πόσο μάλλον ένα συμπαθητικό. Το Someday You’ll Return δεν είναι άρτιο, αλλά σίγουρα καλύπτει το κενό στο είδος με αρκετά ωραία τρικ.

Ο Daniel λαμβάνει ένα μήνυμα πως η κόρη του Stela χάθηκε κάπου στο δάσος της Τσεχικής Μοραβίας. Έτσι ξεκινάει να τη βρει με μόνο σύμμαχο το gps tracker που έχει εγκαταστήσει στο κινητό του. Ναι, ο Daniel είναι τέτοιος τύπος. Είναι κακόψυχος, αδιαφορεί για τους άλλους, θέλει να τους ελέγχει, έχει επιβεβαιωμένα ψυχολογικά προβλήματα και κυρίως… είναι αντιπαθής μέχρι δακρύων. Είναι όμως γραμμένος ώστε να μη μπορείς να ταυτιστείς, καθώς αυτό προσδίδει στην ατμόσφαιρα του τίτλου.

Μεγάλο μέρος του παιχνιδιού διαδραματίζεται σε μικρά και μεγάλα camps μέσα στο δάσος. Αργότερα, όσο οι ώρες κυλάνε μέσα στο Someday You’ll Return φτάνουμε και σε πιο βιομηχανικά και απόκοσμα περιβάλλοντα. Το adventure στοιχείο των διαφόρων γρίφων και εξερεύνησης εναλλάσσεται με stealth καθώς οι δαίμονες του Daniel τον κυνηγούν σχεδόν όπου πηγαίνει.

someday-you-will-return-screenshotΤο Someday You’ll Return κάνει σωστά κάποια πράγματα. Χωρίς minimap και markers, πρέπει να βρούμε μόνοι το σωστό δρόμο μες το δάσος με μόνη βοήθεια το GPS και τα διάφορα σημάδια στα δέντρα. Εξαιρετική επιλογή της ομάδας ανάπτυξης αφού η διαδικασία είναι αρκετά ρεαλιστική. Εδώ όμως ο τίτλος χάνει πόντους αφού η μικρή ποικιλία σε μοντέλα δέντρων και βράχων κάνει την εξερεύνηση σχεδόν επαναλαμβανόμενη, έστω και υποσυνείδητα.

Το lore από την άλλη ξεδιπλώνεται μέσα από τα μηνύματα που ανταλλάσσει ο Daniel με τη μητέρα της Stela και άλλους αφανείς χαρακτήρες, ή από τους μονολόγους του. Πραγματικά ανυπόφορος τύπος.

Τεχνικά τώρα, το Someday You’ll Return δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Είπαμε ήδη για τα μοντέλα του δάσους, και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα mechanics. Λεπτομέρειες και μηχανισμοί που έχουν χαθεί στη μετάφραση κάνουν το παιχνίδι να φαίνεται κουραστικό ώρες ώρες. Και αυτές είναι σχεδόν 15. Ίσως αν ήταν λιγότερες να είχαμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Παρ’όλα αυτά το Someday You’ll Return είναι ένα συμπαθέστατο παιχνίδι με αρκετό ενδιαφέρον και αγωνία που έρχεται να καλύψει το κενό σε ένα πολύ συγκεκριμένο είδος. Και το κάνει καλά.

Someday You'll Return

7.1

Βαθμός

7.1/10

Θετικά

  • Ενδιαφέρον γράψιμο
  • Ατμοσφαιρα

Αρνητικά

  • Σχεδιαστικές ατασθαλίες
  • Τραβηγμένη διάρκεια

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.