Alan Wake

Ομολογώ πως πράγματι, δεν ήμουν εντυπωσιασμένος με το παιχνίδι. Βασικά, ούτε που θα του έριχνα μια ματιά. Αλλά ο κακούργος Scof, όχι μόνο με ανάγκασε να το παίξω, αλλά και να γράψω και review απο πάνω! Πραγματικά, τώρα τον ευγνωμονώ (Razz) καθώς ήταν μία απο τις πιο ολοκληρωμένες Gaming εμπειρίες μου. Το Alan Wake, παρουσιάζεται σαν Action-Adventure, αλλά εγώ μόνο σαν AA δεν το βρήκα. Περισσότερο για ψυχολογικό θρίλερ μπορώ να το παρομοιάσω. Το γιατί, θα το δούμε στην συνέχεια.

Η Remedy, μετά απο χρόνια ταλαιπωρίας, και συνεχείς καθυστερήσεις, έχει ευτυχώς παραδώσει τον τίτλο στο ευρύ κοινό. Απο τα λίγα Single-player παιχνίδια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται και το Multiplayer για να ολοκληρωθούν. Η Remedy λοιπόν, μας παρουσιάζει έναν πλήρη τίτλο, μέσα στην απέραντη θάλασσα των παιχνιδιών “Multiplayer και Singleplayer for the record(γκουχ-γκουχ)”

Ο χαρακτήρας μας λοιπόν, Alan, είναι ένας συγγραφέας. Βασικά δεν είναι ακριβώς συγγραφέας, καθώς δεν έχει σταυρώσει ούτε ποίημα. Τέσπα. Υποθέτουμε ότι είναι συγγραφέας. Ο οποίος μάλιστα, αποφασίζει να προσφύγει σε μία αχεμ.. ήσυχη κωμόπολη με την σύζυγό του, εν ονόματι Bright Falls. Τα πράγματα όμως πήγαν απο το κακό στο χειρότερο. Όχι μόνο δεν ηρέμησαν, αλλά η γυναίκα του, Alice, απήχθη απο μία παράξενη μαύρη δύναμη! Συναρπαστικό κομμάτι αποτελούν οι σελίδες απο τα βιβλία που έχει γράψει (τι;; ), οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στο παιχνίδι. Πολλές φορές μάλιστα αυτές θα προοικονομούν ορισμένα γεγονότα και καταστάσεις, ενώ κάποιες απλά επιβεβαιώνουν πράγματα που ζήσατε.

Οι ανατροπές είναι σημαντικό μέρος του σεναρίου, αλλά δεν θα ήταν σωστό να τις εξιστορήσουμε στο παρών review. Απο την πρώτη στιγμή ένα αίσθημα καχυποψίας σας διακατέχει. Μήπως όλα αυτά είναι ένα όνειρό;

Η δομή του Alan Wake, είναι πραγματικά φοβερή. Όσοι έχετε παρακολουθήσει επεισόδια αμερικανικής σειράς μπορεί να καταλάβετε. Ο τίτλος χωρίζεται σε 6 επεισόδια διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών το καθένα. Το κάθε επεισόδιο (εδώ κολλάνε οι σειρές) τελειώνει με σημαντικές ανατροπές, και αφήνει τον παίκτη βυθισμένο στην αγωνία του. Έτσι, το επόμενο επεισόδιο ξεκινάει ακριβώς εκεί που τελείωσε το τελευταίο, γεμάτο δράση, κάτι που συνοδεύει το Alan Wake σχεδόν παντού.
Spoiler: Nothing is what it seems.. Το τέλος του παιχνιδιού είναι μαγευτικό, ενώ ενδέχεται να δούμε και “δεύτερη σεζόν”. ‘Ίσως τελικά, ο Alan να μην είναι και τόσο.. ανεπρόκοπος όσο τον παρουσίαζε η Remedy Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε

Gameplay:
Το Gameplay αποτελείτε απο δύο μέρη. Το πρώτο είναι αυτό κάτω απο το φως της ημέρας, όπου ο Alan μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς κίνδυνο. Το δεύτερο, είναι αυτό κάτω απο το φως του φεγγαριού, όπου ο χαρακτήρας μας καλείται να πολεμήσει ορισμένες οντότητες, εν ονόματι Taken. Οι Taken μπορούν να σκοτωθούν σχετικά εύκολα, όμως θα χρειαστούν αρκετή προσπάθεια ώστε να σπάσει η αύρα, η οποία λειτουργεί και σαν ασπίδα. Αυτή η αύρα λοιπόν για να διαλυθεί πρέπει να έρθει σε επαφή με δυνατή πηγή φωτός, όπως ο φακός του Alan, Flash Grenades ή οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Τα φώτα που βρίσκεται, είναι αρκετά σημαντικά. Όχι μόνο κρατάν μακριά τους εχθρούς, αλλά κάθε λάμπα αποτελεί Checkpoint, καθώς και σημείο όπου ο χαρακτήρας ανακτεί τις δυνάμεις του.

 

Είναι γνωστό πως το Alan Wake για περίπου 6 μήνες είχε αναπτυχθεί σαν Free Roam. Ευτυχώς η εταιρία κατάλαβε το λάθος, και πλέον το Alan Wake είναι ένα γραμμικό, αλλά όχι βαρετό και επαναλαμβανόμενο παιχνίδι. Κύριο objective κάθε φορά είναι να φτάσεις σε ένα προκαθορισμένο σημείο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά, όπως ένα σπιτάκι στην άλλη όχθη της λίμνης. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα περιήγησης ωστόσο διακόπτεται απο τα σημεία όπου ο Alan οδηγάει αυτοκίνητο, πράγμα που δεν ξέρουμε γιατί η Remedy το ενσωμάτωσε.
Πυρομαχικά και μπαταρίες για την λειτουργία του φακού βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά σημεία της πίστας.
Ένα μεγάλο θετικό είναι οι μιδαμινοί χρόνοι Loading. Ενώ οι περιοχές είναι τεράστιες ο τίτλος έχει κατασκευαστεί ώστε να μην υπάρχουν καθόλου Loading. Στην πραγματικότητα υπάρχουν, αλλά είτε είναι πολύ σύντομα (μισό με ένα δευτερόλεπτο), είτε “καλύπτονται”απο Cutscenes.

Γραφικά και ήχος:
Ο τίτλος απλά έχει απο τα καλύτερα γραφικά για παιχνίδι του XBOX. Τα μοντέλα είναι άρτια κατασκευασμένα, το Framerate παραμένει σταθερό. Οι περιοχές αρκετά μεγάλες, ενώ το Draw distance φαίνεται να “κλέβει”, καθώς ομίχλη καλύπτει τις περιοχές κάποια μέτρα πιο πέρα. Ωστόσο, λόγω περιορισμένης επεξεργαστικής δύναμης, αναγκαστικά ο τίτλο σχεδιάστηκε να τρέχει στα 540p και γίνεται Upscale απο την κονσόλα στα 720p. Αυτό όμως δεν θα εμποδίσει το Alan Wake να αποτελεί απο τους ομορφότερους τίτλους αυτής της γενιάς. Βέβαια, ο τίτλος ενσωματώνει τεχνολογία Anti-Aliasing εως 4x όπως επίσης και Blur Effect κατά την κίνηση, κάτι που καλύπτει την σχετικά μικρή ανάλυση του παιχνιδιού,
Ο τίτλος καλύπτεται και απο φοβερά Voice Acting. Ωστόσο ο συγχρονισμός της φωνής με το στόμα είναι κάπως πρόχειρος, αλλά η Remedy έχει ανακοινώσει πως εργάζεται ήδη στο αντίστοιχο Patch.

 

Alan! Ξύπνα ρε!
Σαν Gamer προσωπικά θα έβαζα στο παιχνίδι 10. Αλλά η θέση του Reviewer με κάνει να στέκομαι αντικειμενικό, όσο και αν δεν το θέλω. Το παιχνίδι είναι φοβερό. Μην το χάσετε.

Δημήτρης "Mondlas" Βαγγελής

Συντάκτης και συντονιστής των forum του XGamers.gr. Ειδικότητά μου το θάψιμο των παιχνιδιών στα ακαταμάχητα reviews μου :)