Rating Systems

Από τις πρώτες εποχές του gaming πέρασαν χρόνια, άλλαξαν πολλά. Σιγά σιγά τα games αρχισαν να αφήνουν το περιορισμένο ηλικιακό target group και να απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, καθώς τα οικιακά συστήματα γίνονταν όλο και πιο προσιτά, ενώ ταυτόχρονα με την εξέλιξη των μεθόδων απεικόνισης, εκάναν την εμφάνιση τους πιο ενήλικες σκηνές από αυτές που αποτυπώνονταν μέχρι τότε στα 2d platform games και τα adventures. Έτσι, μετά από τίτλους όπως τα Mortal Kombat και Doom ιδρύεται στην Αμερική το ESRB (Entertainment Software Rating Board) εν έτη 1994. Από τότε πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πολλά συστήματα έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως με τα κυριότερα να είναι το ESRB σε Αμερική και Καναδά, το BBFC (British Board of Film Classification) στην Αγγλία, το μισητό OFLCA (Office of Film and Literature Classification) της Αυστραλίας, που πετσοκόβει όλα τα παιχνίδια αναγκάζοντας εταιρείες όπως η Rockstar να δημιουργούν “κομμένες” εκδόσεις των παιχνιδιών τους για διάθεση σε αυτή και το γνωστό μας PEGI (Pan European Game Information).

Το τελευταίο θα το αναλύσουμε περαιτέρω καθώς είναι κι αυτό που μας ενδιαφέρει γιατί αντιστοιχεί στις εκδόσεις που έρχονται στα χερια μας (εξαιρούνται οι θειόπληκτοι κι όσοι αγοράζουν από Amazon/E-bay/Gamestop/Play).
Το σύστημα ηλικιακών διαβαθμίσεων με την ονομασία Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους γονείς να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με την αγορά παιχνιδιών. Τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2003 και αντικατέστησε μια σειρά από εθνικά συστήματα ηλικιακών διαβαθμίσεων με ένα ενιαίο σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε 30 χώρες (Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία, Λετονία, Νορβηγία, Σλοβενία, Βέλγιο, Εσθονία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Ισπανία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία, Κύπρος, Γαλλία, Ισραήλ, Μάλτα, Ρουμανία, Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Ιταλία, Κάτω χώρες, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Το σύστημα υποστηρίζεται από τους κυριότερους κατασκευαστές κονσολών, συμπεριλαμβανομένων της Sony, της Microsoft και της Nintendo, καθώς και από τους εκδότες και τους προγραμματιστές παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ συστήματα όπως το Xbox Dashboard και το games for windows επιτρέπουν γονικό έλεγχο στο χρόνο αλλά και τον τύπο παιχνιδιών που μπορεί να παίζει ο εκάστοτε χρήστης.

Τα σήματα του συστήματος είναι τα ακόλουθα:

ImagePEGI 3
Το περιεχόμενο των παιχνιδιών στα οποία δίνεται αυτή η διαβάθμιση κρίνεται κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Γίνεται αποδεκτή κάποιου βαθμού βία σε κωμικό πλαίσιο (συνήθως μορφές βίας του τύπου που απαντάται στα κινούμενα σχέδια Μπαγκς Μπάνι ή Τομ & Τζέρι). Το παιδί δεν πρέπει να μπορεί να συνδέσει τον χαρακτήρα στην οθόνη με χαρακτήρες της πραγματικής ζωής. Πρέπει να ανήκουν πλήρως στο χώρο της φαντασίας. Το παιχνίδι δεν πρέπει να περιέχει ήχους ή εικόνες που μπορούν να τρομάξουν ή να φοβίσουν τα μικρά παιδιά. Δεν πρέπει να υπάρχει χυδαία γλώσσα ούτε σκηνές με γυμνό ή οποιαδήποτε αναφορά σε σεξουαλική δραστηριότητα.
ImagePEGI 7
Οποιαδήποτε παιχνίδια που κανονικά θα είχαν διαβάθμιση 3 αλλά περιέχουν κάποιες πιθανώς τρομακτικές σκηνές ή ήχους μπορεί να θεωρηθούν κατάλληλα γι’ αυτήν την κατηγορία. Μπορούν να επιτρέπονται κάποιες σκηνές ελαφρού γυμνού, ποτέ όμως με σεξουαλικό περιεχομένο.
ImagePEGI 12
Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία κατατάσσονται βιντεοπαιχνίδια που δείχνουν βία ελαφρώς πιο παραστατικής φύσης προς φανταστικούς χαρακτήρες και/ή μη παραστατική βία προς χαρακτήρες με ανθρώπινη εμφάνιση ή αναγνωρίσιμα ζώα, καθώς και βιντεοπαιχνίδια που δείχνουν ελαφρώς πιο παραστατικές σκηνές γυμνού. Τυχόν χυδαία γλώσσα σε αυτή την κατηγορία πρέπει να είναι ήπια και να μην περιέχει επιφωνήματα σεξουαλικού περιεχομένου.
ImagePEGI 16
Αυτή η διαβάθμιση εφαρμόζεται όταν η απεικόνιση βίας (ή σεξουαλικής δραστηριότητας) φτάνει σε ένα επίπεδο που φαίνεται ίδιο με αυτό που θα αναμενόταν στην πραγματική ζωή. Στα παιχνίδια με διαβάθμιση 16 μπορεί να περιέχεται πιο ακραίου βαθμού χυδαία γλώσσα, η ιδέα της χρήσης καπνού και ναρκωτικών και η απεικόνιση εγκληματικών δραστηριοτήτων.
ImagePEGI 18
Η ταξινόμηση στην κατηγορία για ενήλικες εφαρμόζεται όταν το επίπεδο της βίας είναι τέτοιο ώστε να αφορά απεικόνιση ακραίας βίας και/ή να περιλαμβάνει στοιχεία συγκεκριμένων τύπων βίας. Ο προσδιορισμός της ακραίας βίας είναι πολύ δύσκολος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι κάτι αρκετά υποκειμενικό, αλλά γενικά μπορεί να προσδιοριστεί ως οι απεικονίσεις βίας που δημιουργούν ένα αίσθημα αποστροφής στον θεατή.
Οι περιγραφικές ενδείξεις στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναφέρουν τους κύριους λόγους για τους οποίους ένα παιχνίδι έλαβε μια ορισμένη ηλικιακή διαβάθμιση.
ImageΧυδαία γλώσσα
Το παιχνίδι εμπεριέχει χυδαία γλώσσα
ImageΔιακρίσεις
Το παιχνίδι απεικονίζει διακρίσεις ή εμπεριέχει υλικό που μπορεί να τις ενθαρρύνει
ImageΝαρκωτικά
Το παιχνίδι απεικονίζει τη χρήση ναρκωτικών ή εμπεριέχει αναφορές σε αυτήν
ImageΦόβος
Το παιχνίδι μπορεί να είναι τρομακτικό για τα μικρά παιδιά
ImageΤζόγος
Το παιχνίδι παροτρύνει σε τζόγο ή τον διδάσκει
ImageΣεξ
Το παιχνίδι απεικονίζει γυμνότητα και/ή σεξουαλική συμπεριφορά ή σεξουαλικές αναφορές
ImageΒία
Το παιχνίδι εμπεριέχει απεικονίσεις βίας
ImageOnline
Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί μέσω Διαδικτύου

Τα παρακάτω διαγράμματα είναι αποτελέσματα έρευνας του συμβουλίου του PEGI και πιστεύω πως μιλούν από μόνα τους.
Το πρώτο απεικονίζει τα ποσοστά των παιχνιδιών που έχουν λάβει το κάθε σήμα
Image
Και το δεύτερο απεικονίζει μια έρευνα για το κατα πόσο βοηθά το σύστημα αυτό στην αγορά παιχνιδιών.
Image

Πηγές: Προσωπικές γνώσεις, Wikipedia.org, ESRB.org, PEGI.eu